Ioan Aurel Pop şi-a lansat programul pentru UBB în faţa unei săli arhipline

Ioan Aurel Pop şi-a lansat programul pentru UBB în faţa unei săli arhipline
Candidat la funcţia de rector al Universităţii Babeş-Bolyai, academicianul Ioan Aurel Pop şi-a prezentat ieri ideile despre rolul principalei universităţi clujene în societate.

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) trebuie să-şi onoreze statutul de "comunitate a dascălilor şi studenţilor" şi să crească o elită alcătuită din intelectuali profunzi, care să poată oferi idei directoare societăţii, susţine academicianul Ioan Aurel Pop. Candidat la funcţia de rector al UBB, el şi-a prezentat proiectul de management al instituţiei în cadrul broşurii "Pentru o comunitate a egalilor", lansată ieri la Biblioteca Centrală Universitară (BCU).

"Universitatea nu poate fi concepută în afara statutului care a consacrat-o, acela de «universitas magistrorum et scholarium» («comunitate a dascălilor şi studenţilor»), de corporaţie a egalilor, cu dorinţa exclusivă de cunoaştere. Ca «republici ale virtuţilor», universităţile au perpetuat, într-o atmosferă de democraţie a spiritului, ştiinţa (cunoaşterea) universală, au asigurat aplicarea acestei ştiinţe în societatea contemporană lor şi au pregătit, prin cercetare şi inovare, viitorul", precizează academicianul Ioan Aurel Pop în proiectul de management pentru candidatura la funcţia de rector al UBB. Proiectul respectiv a fost publicat în cadrul unei broşuri intitulate "Pentru o comunitate a egalilor", editată de Eikon şi lansată ieri în sala Ioan Muşlea a BCU, în prezenţa a numeroşi profesori universitari şi reprezentanţi ai mediului cultural clujean.

Pop subliniază nevoia de conlucrare între cadrele universitare, sub forma unei "comunităţi a egalilor" menită să formeze intelectuali profunzi care, alături de mentorii lor, să poată conferi sens şi direcţie societăţii. Realităţile academice, "de elevat nivel intelectual", "nu se cuvin echivalate întotdeauna cu mediul lucrativ şi concurenţial al întreprinderilor de bunuri materiale", susţine pe de altă parte academicianul. "Când economia funcţionează pe principiul economiei de piaţă, societatea nu se poate sustrage acestui cadru, ci trebuie să se adapteze. Cum însă nu putem transforma societatea în societate de piaţă, nici universitatea nu-şi poate altera spiritul director pentru a deveni universitate de piaţă. Producem pentru piaţa muncii, dar trebuie să influenţăm această piaţă odată cu întreaga comunitate, să creştem şi oameni, intelectuali profunzi, o elită pregătită să îndrepte societatea spre viitor. Avem misiunea să producem nu doar absolvenţi cu anumite abilităţi, ci să generăm cunoaştere, cultură umanistă şi tehnică, dar mai ales un spirit care umanizează, dă sens şi direcţie unei naţiuni", întăreşte Ioan Aurel Pop. În cadrul lansării de ieri, el a pus accentul pe ideea de colaborare în sânul universităţii, dar şi între UBB şi celelalte universităţi clujene. Evenimentul de ieri a cuprins şi lansarea broşurii "Datoria vieţii noastre", de Vasile Pârvan. Volumul reproduce textul "Universitatea Naţională a Daciei Superioare", respectiv discursul "Datoria vieţii noastre", ale cunoscutului istoric, unul dintre fondatorii Universităţii Babeş-Bolyai în 1919. Discursul "Datoria vieţii noastre" a fost rostit de Vasile Pârvan ca lecţie de deschidere a cursurilor de istorie antică şi de istoria artelor şi a reprezentat prima lecţie cu care s-a deschis Universitatea din Cluj în anul amintit.

Cuvântul înainte la cele două texte ale lui Vasile Pârvan este semnat de Ioan Aurel Pop, care subliniază valoarea universală a unora dintre ideile enunţate de fondatorul arheologiei româneşti. De altfel, ideea enunţată de Pop, de "comunitate a egalilor", îşi are originea în conceptul de "confraternitate universală", enunţată de Vasile Pârvan. Despre ideile enunţate de Vasile Pârvan acum mai bine de opt decenii şi despre candidatura lui Ioan Aurel Pop la funcţia de rector al UBB au vorbit profesorii universitari Vasile Puşcaş, Ovidiu Ghitta şi Aurel Codoban. Conform lui Puşcaş, ideile enunţate de Vasile Pârvan reprezintă un "subiect delicat", dar totodată şi "cel mai complex şi serios proiect de universitate", îmbinând modelul de organizare universitară de provenienţă germană cu cel anglo-saxon. "Ideea de a ne raporta la o universitate care să fie competitivă la începutul secolului XXI este nu numai o datorie, este o obligaţie. Ori o vom face, ori universităţile (româneşti - n. red.) vor fi nişte şcoli postliceale producătoare de diplome, care nu o să reuşească să se impună, nici pe piaţa diplomelor, nici în spaţiul universitar internaţional", a precizat Puşcaş. Decanul Facultăţii de Istorie şi Filosofie a UBB, Ovidiu Ghitta, a subliniat, pe de o parte, că în biroul decanatului facultăţii pe care o conduce se află şi acum un bust al lui Vasile Pârvan, subliniind că foştii profesori ai universităţii clujene ar trebui cunoscuţi mai bine. "Dacă domnul Ioan Aurel Pop va fi ales rector, îi adresez invitaţia de a reboteza o sală din sediul central al UBB cu numele lui Vasile Pârvan", a specificat Ghitta. De cealaltă parte, Aurel Codoban a evidenţiat faptul că universităţile se găsesc în faţa unor provocări majore, cea mai importantă dintre acestea fiind scăderea în importanţă a suportului principal al culturii universitare: textul tipărit. "Emblema lumii noastre este internetul", a punctat profesorul universitar. Evenimentul a fost moderat de profesorul Ioan Bolovan.

Numeroşi universitari în sală

La evenimentul de ieri de la BCU au participat academicieni, profesori universitari şi personalităţi din mediul cultural, între care rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF), Alexandru Irimie, cel al Universităţii Tehnice, Radu Munteanu, şi cel al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), Doru Pamfil, academicianul Aurel Burzo, preşedintele filialei Cluj a Academiei Române, Irina Petraş, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj, alături de criticul literar Petru Poantă, poetul Horea Bădescu, artistul plastic Teodor Botiş, foarte mulţi profesori universitari de la UBB. Deşi anunţaţi iniţial, la eveniment nu au ajuns fostul ministru al Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, şi sociologul Vasile Dâncu, în trecut cunoscuţi ca doi dintre liderii "grupului de la Cluj" al PSD.

 

 

Comenteaza