ÎPS Teodosie şi enoriaşii vs carantina şi jandarmii. Împărtăşanie, parastase şi pelerinaje vs infectare cu COVID

ÎPS Teodosie şi enoriaşii vs carantina şi jandarmii. Împărtăşanie, parastase şi pelerinaje vs infectare cu COVID
| Foto: stiridiaspora.ro

Zeci de oameni au participat în Constanţa la o slujbă organizată în biserică de către ÎPS Teodosie. În timpul carantinei, slujbele se organizează doar în exteriorul lăcaşelor de cult.

Magistraţii constănţeni au respins cererea intentată de Arhiepiscopia Tomisului împotriva autorităţilor locale, prin care s-a cerut să fie permisă organizarea pelerinajului de Sfântul Andrei. Însă Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a ținut o slujbă într-o biserică din Constanţa.

Rând pe rând, enoriaşii au fost scoşi afară de forţele de ordine, deoarece în timpul carantinei, slujbele se organizează doar în exteriorul lăcaşelor de cult. În plus, zeci de oameni nu purtau nici măcar măști de protecție. 

Aproximativ 100 de oameni au participat la slujba de la biserica Sfânta Ecaterina din Constanța. Dintre ei, 39 au fost amendați de polițiști pentru că nu aveau măști. Toți enoriașii au fost scoși, rând pe rând, din lăcașul sfânt de către jandarmi și polițiști, care fuseseră anunțați că un eveniment religios are loc fără răspectarea măsurilor sanitare. 

Dar credincioşii s-au arătat indignaţi de reacţia forţelor de ordine: "Ne mor părinţii, ne mor copiii, cine ne face nouă parastase, voi?", "Dumnezeu nu îmbolnăveşte! Lăsaţi-ne în pace!", "Nu este normal să oprească oamenii de la sfânta împărtăşanie.", au fost câteva dintre reacţiile lor, conform Digi24.

În total, la biserică au fost amendate 39 de persoane, numai cele care nu purtau masca de protecţie. Valoarea totală a amenzilor a fost de 4.500 de lei.

Înalt Prea Sfinţitului Teodosie i-a îndemnat pe oameni să meargă la pelerinajul Sfântului Andrei şi i-a trimis o scrisoare premierului,  în care îi spunea că oamenii au îndurat suficient şi că nu va îngădui ca dreptul de a-l cinsti pe Sfântul Andrei să fie călcat în picioare. Mesajul Înalt Prea Sfinţitului către enoriaşi prin care instigă la încălcarea măsurilor antiepidemice luate de autorităţi a fost acesta: "Iubiţi credincioşi, vă invit pe toţi la Peştera Sfântului Andrei! Să vă faceţi o foaie în care să arătaţi că mergeţi să vă închinaţi la cea dintâi biserică nefăcută de mână. Dumnezeu să ne ajute tuturor!".

Dar acest lucru este interzis pentru că municipiul Constanţa este în carantină şi oamenii nu pot părăsi oraşul. În plus, prin hotărârea Guvernului, în timpul stării de alertă, pe teritoriul Românei, pelerinajele religioase sunt permise doar persoanelor care au reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară respectiva activitate. Practic, la Peştera sf Andrei, în 30 noiembrie, vor putea partcipa doar localnicii din comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza