IRES: Ce fac românii de 1 mai (studiu)

IRES: Ce fac românii de 1 mai (studiu)
De Ziua Muncii, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie - IRES a realizat o radiografie a atitudinii românilor față de muncă și a modului în care aceștia se raportează la locul de muncă, dar, în același timp, a chestionat cetățenii cu privire la alternativele pentru petrecerea zilei de 1 Mai. Rezultatul - unul din doi români sărbătoreşte 1 mai, iar 85% dintre orăşeni ies din localitate.

Doi din zece români vor pleca undeva în perioada 1 Mai - Paști, majoritatea optând pentru a merge în țară, în vizită la rude și prieteni (54%), la munte în România (35%) sau la țară (34%). Totodată 41% dintre cei chestionați spun că vor ieși la iarbă verde de 1 Mai, 38% vor pregăti cu această ocazie mici, 52% vor face grătare.

Bugetul alocat pentru ziua de 1 Mai este unul relativ modest: unul din 3 respondenți alocă până în 100 de lei, 27% spun că au alocat cel mult 199 lei, 17% declară că suma alocată este de maxim 299 lei. Doar 5% susțin că au alocat peste 600 de lei . 8% dintre participanții la studiu nu au alocat un buget pentru 1 Mai.

Peste jumătate dintre români (54%) obișnuiesc să sărbătorească 1 Mai, iar cei mai mulți dintre ei petrec această zi fie acasă (39%), fie la iarbă verde (39%), cu familia apropiată (54%), în compania prietenilor (25%) sau cu familia extinsă (17%)

Pentru o treime dintre participanții la studiu (35%) 1 Mai semnifică Ziua Muncii, dar pentru 13% această zi este doar "zi liberă", 10% spun că este o zi obișnuită, normală, pentru 9% nu are nicio semnificație, iar pentru 7% este o zi de odihnă/relaxare

Aproape jumătate dintre cei chestionați cred că 1 Mai nu și-a mai păstrat, în ultimii ani, semnificația de Zi a Muncii, iar peste jumătate cred că 1 Mai se sărbătorea mai frumos înainte de 1989 decât în prezent

Unul din 10 români nu consideră potrivit ca Ziua Muncii să fie sărbătorită printr-o zi liberă și peste jumătate dintre aceștia cred că această zi ar trebui sărbătorită prin muncă.

Doar  o treime dintre repondenţi se bucură, în acest an, de 3-4 zile libere în perioada 1 Mai-Paști. 13% dintre români nu au, în această perioadă, nicio zi liberă.

Comenteaza