Video Foto Iuliu Maniu are statuie la Cluj-Napoca

Unul dintre cei mai prestigioşi oameni politici din istoria României are statuie la Cluj-Napoca. În cadrul ceremoniei de dezvelire, au fost lecturate fragmente din puternicul discurs rostit de Iuliu Maniu în plenul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia.

La ceremonia publică de dezvelire a statuii marelui om politic Iuliu Maniu, de marţi, 8 ianuarie 2019, au participat o serie de personalități și reprezentanți ai instituțiilor publice naționale și locale, între care şi fostul președinte al României, Emil Constantinescu, precum şu membri ai Academiei Române, alături de un public numeros. 

Statuia a fost realizată de sculptorul Ioan Marchiș, la inițiativa şi cu suportul Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, și este amplasată lângă zidul vechii cetăți a Clujului, în spatele Bastionului Croitorilor. Inaugurarea monumentului a coincis cu împlinirea a 146 ani de la naşterea marelui om politic Iuliu Maniu

Personalitate marcantă a istoriei naționale, Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873– 5 februarie 1953) a contribuit prin acțiunile sale la emanciparea românilor ardeleni și a jucat un rol esențial în înfăptuirea Unirii de la 1 Decembrie 1918, fiind unul dintre cei mai importanți politicieni români dintre cele două Războaie Mondiale.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza