La 4 zile de la publicare, Guvernul a retras proiectul pentru taxarea mașinilor din centrele marilor orașe

La 4 zile de la publicare, Guvernul a retras proiectul pentru taxarea mașinilor din centrele marilor orașe

Guvernul amână un proiect care, teoretic, ar fi scos mașinile poluante din centrul orașelor mari. Erau vizate autoturismele până-n Euro 6. Cei care le folosesc și ar fi intrat totuși în zonele interzise, ar fi fost amendați cu 300 de lei.

După ce măsura a fost pusă în transparență de Ministerul Dezvoltării, premierul Marcel Ciolacu a anunțat public că nu va mai fi discutată, pentru că este vorba de taxe noi, iar Coaliția nu și-a dat acordul pe ele. Ce omite Ciolacu să spună este că proiectul mare a fost adoptat încă de anul trecut, tot de actualul Guvern, cu tot cu taxe. Acum, era vorba doar despre normele prin care legea devenea funcțională.

Anunțul privind scoaterea proiectului de pe agenda Guvernului a fost făcut de Partidul Social Democrat într-o postare pe Facebook. De precizat că proiectul a fost promovat de Ministerul Dezvoltării, condus de Adrian Veștea, membru PNL.

„Această inițiativă, care are un impact social ridicat și care introduce taxe noi, nu a respectat solicitarea premierului Marcel Ciolacu de a parcurge în prealabil o etapă de consultare publică și de a fi validată politic în interiorul Coaliției de Guvernare”, se arată în postare.

Ministerul Devoltării apucase să anunțe că proiectul va fi unul prioritar și că va fi implementat în următorii doi ani în mai multe orașe mari.

Printre orașele în centrul cărora ar fi trebuit să circule doar mașini electrice, hibrid ori Euro 6 se numără Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Craiova și București. Ceilalți șoferi care ar fi intrat totuși în zonele cu restricții ar fi fost amendați cu 300 de lei. Fiecare zi de întârziere a plății ar fi fost penalizată cu încă 500 de lei.

Proiectul a creat controverse atât la nivelul autorităților centrale cât și în primării. Unii edili consideră că decizia ar trebui să fie luată de fiecare oraș din parte atunci când e pregătit pentru așa ceva.

Comenteaza