La Cluj reînvie spiritul academic GALERIE FOTO

La Cluj reînvie spiritul academic GALERIE FOTO
Marţi a avut loc festivitatea de deschidere a noului an universitar la cea mai veche şi una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din România.

Universitatea Babeş-Bolyai şi-a deschis porţile pentru a-şi primi studenţii în anul universitar 2014-2015. La festivitatea care a avut loc în Aula Magna din incinta rectoratului, au fost prezenţi rectorul UBB Ioan Aurel Pop, preşedintele Senatului UBB profesor Ioan Chirilă, fostul rector UBB Ion Vlad şi prefectul studenţilor UBB, Cristina Filip.

"Universitatea Babeş-Bolyai priveşte şi spre viitor şi se întoarce şi spre origini. Pentru că de multe ori trebuie să ne uităm şi în trecut, am ales ca în acest an să-i invităm pe seniori, pe cei care ne-au învăţat carte şi să arătăm că universitatea este şi a celor care au fost, şi a celor care sunt şi, mai ales, a celor care vor veni. Ne-am bucurat de prezenţa foştilor rectori, a membrilor academiei române, a membrilor întregii comunităţi intelectuale a acestui oraş şi ne-am bucurat că această elită intelectuală încă se strânge în jurul universităţii în care îşi pune mari speranţe şi sper din tot sufletul să răsplătim aceste speranţe, să fim mai buni, mai drepţi, mai curaţi, şi mai ales, mai performanţi din punct de vedere ştiinţific", a spus rectorul Ioan Aurel Pop în incipitul discursului său.

Pe lângă profesorii de excepţie care predau la UBB, au luat parte la festivitate şi foşti dascăli care şi-au încheiat activitatea didactică, dar care au rămas aproape de universitate. Aceştia au fost premiaţi de către universitate pentru întreaga activitate academică şi li s-au înmânat diplome de merit. De la eveniment nu a lipsit nici Wouter Reijers, consul Onorific al Olandei la Cluj. Acesta le-a adresat câteva cuvinte şi sfaturi studenţilor din cadrul UBB.

„Companiile vor ca studenţii să aibă o cât mai bună pregătire practică, nu doar teoretică. Am observat că Universitatea Babeş-Bolyai se ocupă tot mai mult şi de acest aspect. Şi companiile din Olanda au primit în stagii de practică studenţi ai UBB-ului şi au avut nişte rezultate excelente, de care liderii companiilor au fost foarte mulţumiţi", a spus consulul Onorific al Olandei la Cluj.

Bobocii sunt cei mai încântaţi de începerea anului universitar şi sunt nerăbdători să exploreze oraşul şi viaţa studenţească de aici.

"Am mai fost în Cluj, dar în calitate de studentă sunt pentru prima dată. Am venit la Facultatea de Litere de la UBB pentru că ştiu că este dintre cele mai bune sau cea mai bună din ţară şi cred că o să mă conving de calitatea învăţământului din Cluj. Aştept să văd ce colegi am şi să ieşim în cafenele şi în cluburi pentru că am văzut că sunt foarte multe", a spus Sonia venită din Sibiu pentru studii.

"Sunt foarte mulţumit de alegerea făcută, am venit să studiez Comunicare la FSPAC şi până acum îmi place oraşul foarte mult. E agitat şi are o energie frumoasă care vine de la tineri. Mi-ar plăcea să rămân aici după ce termin studiile", a spus George, un student venit din Zalău.

O problemă care a fost ridicată la finele festivităţii a fost cea a taxelor de şcolarizare prea mari. Rectorul a declarat că „taxele ar putea să fie mai mici, dar dacă e să comparăm cu ţările din Occident, ale noastre sunt mai mici". Acesta a mai spus că din acest punct de vedere, în tot răul este şi un bine,şi anume că există tot mai mulţi studenţi străini care se bucură de taxele mici din UBB, şi speră să vină cât mai mulţi studenţi europeni pentru ca aceştia să vadă ce reprezintă universitatea, Clujul şi România.

 

Comenteaza