La Cluj se degustă cele mai bune vinuri româneşti. Unele sunt apariţii în avanpremieră

La Cluj se degustă cele mai bune vinuri româneşti. Unele sunt apariţii în avanpremieră
O selecţie atentă a celor mai bune vinuri româneşti este prezentă la cel mai mare târg de vinuri din Cluj, organizat peste weekend la clădirea Casino.

"WINE Up Fair in Transylvania" şi-a propus să aducă oameni și vinuri împreună într-o clădire simbolică a orașului, Casinoul din Parcul Central Cluj-Napoca. Evenimentul pune oraşul pe harta târgurilor internaţionale de vin.

"Apetitul pentru degustări de vin în Cluj este foarte mare, însă există în general evenimente mici dedicate vinului. Lumea doreşte să ştie mai multe, să vadă mai multe, sunt foarte multe locaţii în Cluj care fac degustări de vinuri, dar nu a mai fost până acum la Cluj un eveniment la acest nivel, cu atât de multe elemente incluse. Avem 17 standuri ale celor mai buni porducători de vinuri din România, Davino, Petro Vaselo, Răteşti care au intrat pe piaţă anul acesta, Corcova, Crama La Salina care se lansează odată cu noi, este de lângă noi, este crama de lângă Turda, Crama Gârboiu din Republica Moldova, Oprişor, Cramele Recaş, Liliac, dar avem şi două standuri cu vinuri de import", a afirmat Ioana Bidian, organizatoarea evenimentului.

Pe la standurile expozanţilor au trecut nu doar clujeni iubitori de vin, ci şi curioşi veniţi din toate colţurile ţării. Aceştia au putut degusta vinuri deja cunoscute şi îndrăgite, dar şi produse aduse la târg în avanpremieră.

"Crama noastră se află la Lechinţa, iar vinurile pe care le reprezentăm astăzi sunt vinuri din noua recoltă din 2014, sunt vinuri în avanpremieră pentru că nu au fost scoase pe piaţă, tocmai de aceea dorim să vedem reacţia clientului, avem feteasca albă, feteasca regală care sunt soiuri tradiţionale din Târnave, pinot gris, sauvignon blanc şi două young-uri, adică două vinuri special create pentru tineri. Eticheta pentru cele două a fost aleasă în urma unui concurs pe Facebook, unul este mai popular, mai fructat, mai uşor de apreciat, iar celălalt este un vin gastronomic pe bază de pinot blanc şi pinot gris, care se potriveşte cu preparate pe bază de carne, peşte şi fructe de mare", a spus Simona Magdale, director naţional de marketing şi vânzări al unei companii.

Şi Clujul se poate lăuda cu o gamă de vinuri, de la o cramă care îşi face lansarea oficială chiar cu ocazia festivalului de vin.

"Am venit cu primele sortimente care au rezultat din plantaţia înfiinţată în anul 2011, avem un sauvignon blanc vinificat în sec, un rose din pinot noir şi un chardonnay. Plantaţiile se situează în zona Dealurile Transilvaniei, în oraşul Turda, în vecinătatea Salinei Turda, de unde şi numele cramei. Vinurile poartă denumirea de Issa şi vine de la prescurtarea fostei denumiri a Turzii şi anume Potaissa. Vom face lansarea oficială pe 28 martie, dar suntem pe piaţă deja în câteva locuri din Cluj", a afirmat Cristian Madar, director de vânzări.

Wine Up a fost gândit pe mai multe secţiuni, o parte de degustare la Clădirea Casino, unde fiecare vizitator poate achiziţiona un bilet de intrare, primeşte un pahar propriu de degustare şi poate să treacă pe la toate standurile producătorilor să deguste vinurile. Există şi o secţiune de iniţiere în degustarea şi servirea vinurilor, concepută pentru tineri sau pentru cei ce doresc să aibă contact cu lumea vinului, dar încă nu ştiu de unde să pornească. Celor ce şi-au propus să treacă la un nivel superior le-a fost dedicată secţiunea de master class-uri, alături de nume importante pe plan internaţional.

Serile au fost concepute în aşa fel încât lumea să rămână împreună cu vinul, dar să aibă parte şi de exeperienţe gastronomice. Unul dintre cele mai interesante evenimente de seară este "Bring your own bottle!" (Adu-ţi propria sticlă), un concept nou pentru Cluj, în care fiecare participant îşi aduce o sticlă de vin de acasă şi poate socializa şi degusta împreună cu ceilalţi participanţi.

Comenteaza