43 de cadavre ale celor ucişi în Timişoara, transportate la Bucureşti. Arse la crematoriu, iar cenuşa aruncată în canal / Ordinul l-a dat Elena Ceauşescu

43 de cadavre ale celor ucişi în Timişoara, transportate la Bucureşti. Arse la crematoriu, iar cenuşa aruncată în canal / Ordinul l-a dat Elena Ceauşescu
| Foto: Opinia Transilvana

În 18 decembrie 1989, la Timişoara a fost instituită legea marţială, iar tinerii mureau pe treptele Catedralei, în numele Libertăţii. Unii răniţi au fost executați în Spitalul Județean Timiș. 43 de cadavre au fost transportate la Bucureşti, la ordinul Elenei Ceauşescu pentru a fi arse şi a şterge urmele revoltei din Timişoara. 

În urmă cu 35 de ani, în 18 Decembrie 1989, Timişoara era precum un oraş sub asediu. Urmele luptelor de peste noapte se vedeau peste tot, iar pavajul din centrul oraşului era acoperit cu cenuşă, cioburi şi sânge. Din statisticile oficiale rezultă că la Spitalul Judeţean din Timişoara se aflau, la 18 Decembrie, 58 de cadrave şi 240 de răniţi. Ca urmare a protestelor izbucnite la Timişoara, România a închis frontierele cu Iugoslavia, Ungaria, URSS şi Bulgaria.

Operaţiunea ”Trandafirul”, la ordinul Elenei Ceauşescu

În 18 Decembrie 1989 a început şi operaţiunea ”Trandafirul” la ordinul soţiei lui Ceauşescu în cadrul căreia 43 de cadavre ale celor căzuţi în timpul evenimentelor de la Timişoara au fost transportate la Bucureşti, la Crematoriul Cenusa. Ordinul Elenei Ceauşescu a fost dat pentru ca arse fiind cadavrele celor ucişi în Timişoara să se şteargă, astfel, urmele revoltei din oraşul de pe Bega. Cenuşa morţilor inicieraţi ar fi fost aruncată printr-o gură de canal, relatează ziarulunirea.ro.

Răniți executați în Spitalul Județean Timiș

Operațiunea Trandafirul, devenită apoi Acțiunea Vama, s-a desfășurat în zilele de 18 și 20 decembrie 1989, în cadrul acțiunilor de reprimare a revoluției din decembrie 1989. 43 de cadavre ale celor împușcați mortal la demonstrațiile din Timișoara în zilele de 16 și 18 decembrie, dar și ale unor răniți executați în Spitalul Județean Timiș (SJT), au fost ridicate de la morga acestui spital și transportate la București, unde au fost incinerate în Crematoriul Cenușa.

Scopul era ștergerea urmelor masacrului de la Timișoara. Dispariția cadavrelor urma să fie explicată susținând că persoanele respective au părăsit fraudulos țara, fugind în statele vecine. Ordinul a venit din partea Elenei Ceaușescu, care era tot timpul în contact direct cu soțul ei aflat în vizită oficială în Iran. Din conducerea superioară de partid și de stat au mai contribuit Tudor Postelnicu și Emil Bobu.

Pentru ridicarea cadavrelor și încărcarea lor în autovehicul, Ion Corpodeanu i-a desemnat pe ofițerii și subofițerii de miliție: mr. Gheorghe Avram, mr. Iosif Veverca, cpt. Laurențiu Preda, cpt. Tiberiu Grui, cpt. Eugen Mișea și lt. major Eugen Peptan.

Colonelul care a organizat furtul cadavrelor numite "colete" și distrugerea evidențelor compromițătoare ale spitalului

Luminile din curtea spitalului au fost stinse, pentru ca bolnavii din spital să nu poată observa acțiunea. Colonelul Nicolae Ghircoiaș avea sarcina să coordoneze activitatea de selectare a cadavrelor în morga spitalului județean din Timișoara, întrucât el vizitase spitalul și mai înainte și avea informații despre cauzele morții.

Scopul era selectarea cadavrelor celor care au participat la acțiunile de protest de cele ale bolnavilor care au murit din cauze patologice. După îmbarcarea celor 43 de cadavre, așezate în saci de plastic, în mașina autofrigorifică, colonelul Ghircoiaș a organizat și desăvârșit și furtul și distrugerea evidențelor compromițătoare ale spitalului.

Cadavrele eroilor incinerate şi cenuşa deversată într-o gură de canal

La Bucureşti, în 19 decembrie, oamenii lui Ghircoiaș au întrerupt alte operații de incinerare care erau în curs, și au început incinerarea cadavrelor sosite de la Timișoara. Pentru reușita acțiunii, celor 5 fochiști le-a fost dat câte un plic cu 2000 de lei, și aceștia au început lucrul imediat, fără obiecțiuni. Col. Moraru a trimis 6 ofițeri pentru asigurarea pazei.

În jurul orei 18:00 fost începută descărcarea cadavrelor, incinerarea începând aproape imediat și continuând toată noaptea. Ultimul cadavru a fost descărcat pe 20 decembrie în jurul orei 4:00, și atunci autoizoterma a părăsit crematoriul. Incinerarea a fost finalizată în jurul orei 8:30. În jurul orei 10:00 col. Baciu a raportat col. Moraru încheierea acțiunii, care l-a trimis la crematoriu pe șoferul Nuțu Dorel Marian cu o autodubă, în care au fost încărcate cele 4 tomberoane cu cenușă și transportate pe raza localității Popești-Leordeni, Ilfov, unde conținutul lor a fost deversat într-o gură de canal.

A participat la operaţiunea "Trandafirul", dar a fost înaintat după Revoluție la gradul de general și numit chestorul șef al Poliției române

Conform planului, cadrele Miliției din Timișoara implicate in acțiune nu trebuiau să cunoască ordinul că morții transportați la București vor fi incinerați. Unul dintre participanții la acțiunea Vama, maiorul de miliție Dumitru Sorescu, a fost înaintat după Revoluție la gradul de general și numit chestorul șef al Poliției române, relatează Wikipedia

Comenteaza