La un pas de tragedie! Proiectil neexplodat, găsit de un grup de copii din Cluj. Micuţii l-au mutat din poziția inițială

La un pas de tragedie! Proiectil neexplodat, găsit de un grup de copii din Cluj. Micuţii l-au mutat din poziția inițială

Un grup de copii din Câmpia Turzii a găsit un proiectil de aruncător, rămas neexplodat din perioada războaielor mondiale. Face parte din categoria munițiilor foarte periculoase.

"Duminică, 20 mai, în jurul orei 19.00, am fost anunțați prin numărul unic de urgență - 112, despre identificarea unui proiectil rămas din al doilea război mondial în zona cartierului Lut, din municipiul Câmpia Turzii. Echipa pirotehnică a ISU Cluj s-a deplasat de urgență pentru a asana terenul de muniția rămasă neexplodată, respectiv pentru a verifica dacă au mai rămas și alte elemente de muniție", transmite ISU Cluj.

Poliția a limitat accesul în zonă până la sosirea pirotehniștilor din cadrul ISU Cluj. Muniția a fost identificată ca fiind un proiectil de aruncător, calibru 82 mm, în stare avansată de degradare și cu mijlocul de inițiere montat, ceea ce  încadrează proiectilul în categoria munițiilor foarte periculoase.

Pirotehniștii au solicitat informații despre locul și împrejurările în care a fost găsit, pentru a putea cerceta zona în vederea identificării altor elemente de muniții rămase în zona respectivă, moment în care au aflat că proiectilul a fost găsit de un grup de copii, care l-au mutat din poziția inițială. Totuși unul dintre copii a recunoscut pericolul reprezentat de muniție și a anunțat situația prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Echipa pirotehnică a ISU Cluj a recuperat de la începutul acestui an, de pe raza județului, 980 de muniții și elemente de muniții.

În cazul descoperirii muniţiilor sunt obligatorii următoarele măsuri:

a) anunțați prin numărul unic de urgențe 112 descoperirea muniţiilor rămase neexplodate și nu mişcați muniţia descoperită;

c) nu încercați să dezmembrați elementele de muniție sau să le predați în vederea valorificării deşeurilor metalice;

d) nu folosiți muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor dispozitive;

e) nu loviți, taiați sau demontați elementele de muniţie neexplodată;

f) nu aprindeți focul în apropierea elementelor de muniţie descoperite

Comenteaza