Maratonul resuscitării: cursuri de prim ajutor în Parcul Central

Maratonul resuscitării: cursuri de prim ajutor în Parcul Central
Medicii şi paramedicii voluntari SMURD Cluj organizează duminică, 5 iulie, „Maratonul resuscitării”. Evenimentul va avea loc între orele 10:00 şi 18:00 în Parcul Central.

Acţiunea îşi propune să vină în întâmpinarea nevoii de cunoaștere a manevrelor de prim ajutor şi resuscitare. Ea se adresează tuturor celor care doresc să dobândească abilităţile necesare de a interveni şi a face faţă unor situaţii critice, indiferent de vârstă sau ocupaţie.

În cadrul maratonului clujenii vor putea învăţa în mod gratuit tehnici de prim ajutor, iar doritorii vor avea posibilitatea să le exerseze practic pe manechine speciale puse la dispoziţie de către organizatori.

"Prin această inițiativă ne dorim să încercăm să ne aliniem standardelor europene care presupun cunoașterea manoperelor de către populația generală în totalitate, dar şi să răspundem solicitărilor venite din partea dumneavoastră legate de necesitatea învățării acelor manevre minime care pot asigura supraviețuirea unei persoane aflate în stare critică", susţine Mihai Oprea, coordonatorul proiectului.

Pe de altă parte, stăpânirea acestor tehnici poate face diferenţa între viaţă şi moarte în situaţii de urgenţă. De exemplu, în cazul unui stop cardio-respirator suportul vital de bază câștigă minute importante în lupta cu viața, până la sosirea cadrelor medicale specializate.

Studiile efectuate au demonstrat că persoanele cărora li se aplică rapid manevrele de resuscitare au cele mai mari șanse de recuperare după instalarea acestuia. Victimele cărora nu li se acordă suportul necesar au în schimb șanse minime de a trece cu bine peste un astfel de eveniment. 

"Mai mult de 80% din stopuri cardio respiratoare se întâmplă în mod spontan, acasă, deci cel mai probabil viaţa salvată va fi a cuiva drag", avertizează Oprea. 

Cursurile vor fi predate în română, dar, în cazul în care este nevoie, vor exista traduceri în engleză, franceză, maghiară sau germană, efectuate de paramedicii voluntari.

Comenteaza