Marea finală pentru rectoratul UBB VIDEO

Marea finală pentru rectoratul UBB VIDEO
Aşa cum ZIUA de CLUJ anticipa încă de acum câteva săptămâni, în turul al doilea al alegerilor pentru şefia UBB s-au calificat profesorul Cristina Ciumaş şi academicianul Ioan Aurel Pop.

Până la ora închiderii ediţiei, conform surselor ZIUA de CLUJ, Ciumaş avea un avans de câteva zeci de voturi: 474 voturi la 438 de voturi. Pe poziţia a treia s-a clasat Daniel David, cu 217 voturi.

Cadrele didactice de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj şi-au votat ieri noul rector în cadrul alegerilor care au avut loc în clădirea Colegiului Academic al instituţiei de învăţământ superior. Foaierul Colegiului Academic a devenit neîncăpător la primele ore ale dimineţii, unde zeci de profesori, cercetători, dar şi studenţi membri în consiliile facultăţilor sau în Senat şi-au exprimat opţiunea de vot pentru unul dintre cei cinci candidaţi la funcţia de rector al UBB, respectiv profesorii Enikö Vincze, Cristina Ciumaş, Ioan Aurel Pop, Daniel David şi Decebal-Radu Ciurchea.

"De dimineaţă, de la ora 09:00, s-a deschis secţia de votare. Fiecare facultate are biroul ei de vot, la fel şi cercetătorii şi studenţii. Fiecare elector, pe baza documentului de identitate, primeşte ştampila cu sigla UBB, buletinul de vot şi semnează în tabelul de prezenţă în care se concretizeză faptul că a participat la vot. Apoi se intră în cabinele de vot, se exprimă opţiunea şi se introduce votul în urnă", a declarat Răzvan Nistor, preşedintele Comisiei Electorale a UBB.

Conform acestuia, pe listele de alegători ale UBB se află 1.581 de electori, dintre care 155 sunt studenţi, membri în consiliile profesorale ale facultăţilor şi în Senatul UBB. Restul de 1.426 de electori sunt cadre didactice şi cercetători cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată. În foaierul Colegiului Academic au fost amenajate 13 cabine de vot şi şapte urne pentru introducerea votului. Totodată, aproximativ 50 de persoane au făcut parte din comisia de alegeri sau au fost numiţi observatori ai alegerilor din partea candidaţilor la funcţia de rector. Primii candidaţi care şi-au exprimat votul au fost Ioan Aurel Pop, Cristina Ciumaş şi Enikö Vincze.

"Am încredere în înţelepciunea lor. Sunt convins că vor alege foarte bine fiindcă ne aflăm în faţa unei elite intelectuale care nu are nevoie de foarte multă instruire în legătură cu sistemul de vot", a declarat Ioan Aurel Pop. Academicianul crede că în cazul în care va fi ales va duce mai departe universitatea "numai cu ajutorul acestor alegători, în care am încredere pentru că universitatea e o întreprindere colectivă şi de o mare, mare solidaritate". Cristina Ciumaş s-a arătat încrezătoare în forţele proprii. "Eu am plecat în această competiţie cu toată convingerea şi cu credinţa că voi învinge şi, în acelaşi timp, pot să respect o opţiune a comunităţii academice, oricare ar fi ea. E o responsabilitate enormă, deosebită şi sper să-i fac faţă", a spus Ciumaş, care are ca obiectiv ca UBB să ajungă în topul 500 al celor mai bune universităţi din lume. La rândul ei, candidata Enikö Vincze s-a arătat încântată de modul în care s-au organizat campania electorală şi alegerile pentru funcţia de rector al UBB. "UBB este din nou în avangardă faţă de celelalte universităţi din ţară pentru că e singura universitate unde s-au derulat alegerile în acest mod. Sper să vină cât mai mulţi electori astăzi (ieri - n. red.), să nu aştepte turul doi şi să îşi dea votul pe baza analizelor pe care le-au făcut asupra programelor noastre şi asupra dezbaterilor pe care le-am avut" . Candidatul Decebal-Radu Ciurchea s-a prezentat la vot în jurul orei 14:00, cu aproximativ 30 de minute înainte de ora la care anunţase iniţial. S-a legitimat în faţa comisiei de votare cu paşaportul şi la introducerea votului în urnă a declarat: "Interesul pentru aceste alegeri este foarte ridicat în oraş". "După 20 de ani de conducere monocoloră, monovoce, s-a simţit nevoia unei schimbări, lumea era curioasă, sper că mesajul de reformă a fost evident în această campanie electorală. Nevoia de reformă s-a evidenţiat în mesajul electoral", a declarat Ciurchea.

Cel de-al cincilea candidat la şefia UBB, Daniel David, a venit la urne în jurul orei 16:00, cu o jumătate de oră mai repede decât anunţase iniţial, şi a declarat presei că această campanie a fost "o luptă titanică între vechi şi nou , între politic şi academic". "Acum mă simt ca pisica lui Schrödinger (experiment mental al unui fizician austriac, interpretare a mecanicii cuantice, în care o pisică poate să fie vie sau moartă, în funcţie de un eveniment aleator anterior - n. red.). Nu ştiu dacă mâine voi fi manager de cercetare sau cercetător, însă oricare dintre aceste funcţii este binevenită", a declarat candidatul de la Facultatea de Psihologie.

Fostul negociator-şef al României cu Uniunea Europeană, profesorul Vasile Puşcaş, s-a prezentat puţin după ora 13:00 la Auditorium Maximum. Întrebat de către reporterul ZIUA de CLUJ cu ce gânduri a venit la alegerile pentru rectorul UBB, Puşcaş a declarat: "În primul rând, de peste 30 de ani de când lucrez la universitate, este prima dată când suntem solicitaţi pentru poziţia de rector, aşa că este o premieră. Mă bucură că în sfârşit comunitatea academică poate să îşi aleagă rectorul. În al doilea rând, am venit cu gândul la o universitate care va întâlni foarte multe obstacole, dar mai ales care are şi foarte multe obiective şi un rol deosebit, nu numai faţă de această ţară, dar şi în Europa. În al treilea rând, am venit, fireşte, cu speranţa că universitatea şi comunitatea academică a Clujului va fi o universitate aşa cum îmi doresc şi eu", a spus Puşcaş

Printre universitarii care şi-au exprimat opţiunea de vot s-a numărat şi deputatul Daniel Buda. "În primul rând, noul rector va trebui să implementeze noua lege a educaţiei, să fie un garant al respectării legii învăţământului. Mă aştept să dezvolte universitatea şi să consfiinţească statutul UBB ca fiind o universitate de renume mondial, ca o universitate care este un nume în învăţământul mondial", spus Buda. El crede că viitorul rector va avea un mandat dificil în următorii patru ani. "Până la urmă, noul rector nu o să aibă un mandat foarte liniştit pentru că este o universitate cu multe orgolii, este o universitate care în timp a fost măcinată de diverse asperităţi. Cred că e foarte important să nu se ia niciodată în discuţie separarea UBB, pentru că sub acest aspect au mai fost de-a lungul timpului încercări", a punctat Buda.

Procesul de votare la UBB s-a încheiat la ora 17:00, moment în care comisia de alegeri a început sigilarea urnelor de vot. La procesul de alegeri au fost prezenţi şi trei reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), care la momentul închiderii uşilor Colegiului Academic le-au explicat membrilor comisiei procedurile pentru numărarea voturilor. "Totul a decurs foarte bine", le-a spus unul dintre reprezentanţii MECTS membrilor comisiei de alegeri. Apoi acesta le-a explicat celor aproximativ 50 de persoane că trebuie să verifice câţi absenţi au pe fiecare listă a electorilor de la facultăţi. Pentru ca UBB să aibă un nou rector din primul tur, acesta ar trebui să obţină jumătate plus unu din numărul voturilor valabile exprimate.

Cristina PÎRVU, Florentina TĂTAR

 

Comenteaza