Marga, din nou despre legea educaţiei: "O lege gândită de oameni pricepuţi, cu scaun la cap, nu conţine limitări inutile"

Marga, din nou despre legea educaţiei:
Rectorul Universităţii “Babeş-Bolyai”, Andrei Marga, fost ministru de resort, atacă din nou legea educaţiei şi spune că aceasta “limitează dreptul la studii al cetăţenilor României”. Aceasta, după ce a spus despre legile importante adoptate recent – a pensiilor şi a salarizării – că sunt “de o grosolană improvizaţie”.
“Sunt cel puţin patru articole, de gravitate variabilă, dar mare, care limitează dreptul la studii al cetăţenilor României”, arată Marga, cu referire la articolul 140 (2) din lege, care anulează studiile master la distanţă. “Se poate discuta dacă studiile master la distanţă pot fi organizate în ştiinţele experimentale, inginerii sau medicină. Mai curând nu este cazul. Dar oprirea tuturor studiilor master la distanţă este o eroare, cel puţin din motivul că limitează dreptul la studii al unor tineri care locuiesc şi lucrează în alte localităţi şi care pot realiza „frecvenţă redusă” cu mijloacele electronicii de astăzi”, arată Marga.

Totodată, acesta arată că articolul 140 (4), care anulează doctoratul la “fără frecventă”, “împiedăc persoane care lucrează în afara localităţilor universitare să urmeze studii doctorale”. “Nu insist asupra faptului evident că mulţi profesori, medici, jurişti, economişti şi alţii vor fi opriţi să-şi completeze studiile, dar remarc împrejurarea că, cel puţin la Universitatea Babeş-Bolyai, sute de candidaţi străini competitivi sunt respinşi inutil. Trebuie înţeles că este important să avem doctorate puternice, dar relevanţa doctoratelor nu este a priori subminată de forma doctoratului”, arată Marga.
De asemenea, în ce priveşte articolul 150 (3) din lege, care menţionează că doar 5% dintre studenţi au dreptul să promoveze doi ani într-un an, Marga susţine că acest cuantum nu poate fi stabilit. “Cine stabileşte a priori câţi studenţi promovează doi ani într-un an? Poate fi 1%, pot fi 10%? Ce rost au astfel de prevederi într-o lege serioasă?”, se întreabă Marga, care atacă şi articolul 157 din lege, privind masterurile reglementate de Uniunea Europeană.

“O lege gândită de oameni pricepuţi, cu scaun la cap, nu conţine limitări inutile, ci reglementări riguroase ale rutelor de studii”, arată Marga.

“Fără vreo fixaţie, trebuie spus că autorii legii au luat în braţe, obsedaţi, negaţiile şi interdicţiile, precum acele documente. Cât priveşte reforma, legea în cauză nu face nici o reformă, în primul rând din motivul, bine remarcat de un coleg din Iaşi: tot ceea ce este bun în lege este plagiat din reglementări vechi, iar ceea ce este nou este greşit”, a conchis rectorul UBB.
Comenteaza