Marius Balo, profesorul clujean întemnițat în China, intră în greva foamei
- Scris de Ziua de Cluj
- 11 Noi 2020, 13:28
- Eveniment
- Ascultă știrea
Marius Balo, profesorul clujeanul închis de aproximativ 7 ani în China pentru un presupus prejudiciu de 80 de dolari și tratat cu indiferență de autoritățile din România, a decis să intre în greva foamei.
Marius Balo a decis să intre în greva foamei începând din 15 noiembrie.
"În ultima conversație telefonică avută cu Marius, la începutul acestei luni, mi-a comunicat că recurge la această metodă extremă de protest, datorită nepăsării și ignoranței autorităților române față de cauza sa." afirmă Ioan Felecan, singura rudă în viață a lui Marius Balo.
Curtea de Apel Cluj a dispus în luna octombrie 2019 transferul lui Marius Balo într-un penitenciar din România. Din luna octombrie autoritățile române nu au făcut nimic în vederea transferării acestuia.
"Din luna octombrie 2019 de când Curtea de Apel Cluj a recunoscut hotărârea de condamnare și până în luna martie 2020 de când s-a declanșat pandemia de CVID-19, autoritățile competente au avut timp suficient pentru transferarea în România a cetățeanului român Marius Balo. Soluții au fost și sunt cu siguranță, este nevoie doar de bună-voință. Statul român trebuie să-și facă datoria față de cetățeanul român Marius Balo și să-l aducă urgent în țară, indiferent de costurile pe care această procedură le-ar impune. Decizia lui Marius de a intra în greva foamei este extremă! În condițiile în care se află închis în China, greva foamei înseamnă condamnarea la moarte." afirmă Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marius Balo.
Profesorul clujean Marius Balo s-a stabilit în China în 2010 și a fost angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație XinDongFang (New Oriental) din Beijing, unde a ocupat funcția de trainer. Din 2013 a fost și profesor la prestigioasa universitate Renmin University din Beijing. Patru ani mai târziu, în data de 28 martie 2014, Marius Balo a fost arestat pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală. Procurorii au susținut că profesorul clujean a primit 80 de dolari de la cetățeni chinezi, fără să știe că suma provine din comiterea unei infracțiuni. În aceeași situație s-a aflat și un cetățean britanic, care primise aceeași sumă de bani, dar care a fost eliberat fără a petrece vreo zi în închisoare, datorită intervenției eficiente a Ambasadei Marii Britanii.