Mărturii după explozia din Floreşti: Geamul a ajuns în pat, unde eram cu copilul FOTO / VIDEO

Mărturii după explozia din Floreşti: Geamul a ajuns în pat, unde eram cu copilul FOTO / VIDEO
Locatarii blocului din Floreşti unde a avut loc explozia de azi-noapte sunt încă sub impactul sperieturii. "Am auzit o bubuitură foarte mare, uşa vecină a fost proiectată într-a noastră, am încercat să ieşim pe unde am putut", explică Simi, locatarul uneia din locuinţele cele mai afectate.

"A fost o bubuitură foarte mare şi ne-am trezit; uşa vecină a fost proiectată într-a noastră, am încercat să ieşim pe unde am putut. Am văzut apoi la locuinţa din faţă o mică flacără şi am încercat cu vecinii să o stingem, apoi au venit pompierii şi au stins-o", relatează Simi, care locuieşte într-unul din cele trei apartamente cel mai afectate de explozia petrecută marţi noapte într-un bloc din localitatea Floreşti.

În urma exploziei geamurile dinspre balcon, dar nu numai, a numeroase locuinţe de la parterul unei scări de bloc de pe strada Gheorghe Doja din Floreşti au fost sparte.Oamenii stau adunaţi în faţa blocului sau pe scară, încă sub impactul sperieturii din noaptea ce a trecut. Nu înţeleg ce s-a întâmplat dar au bucuria că nu a fost nimeni rănit. "Ce puteam face mai mult decât să murim?", punctează, cu accent tragi-comic, una din locatare. "Geamul a zburat până în pat, unde eram cu copilul", povesteşte femeia, mirată de faptul că locuinţa i-a fost afectată de explozie, deşi se află pe partea opusă de apartamentul de unde se presupune că a izbucnit.

Din primele constatări explozia ar fi pornit de la un apartament de la parterul blocului, unde locuieşte o femeie, care a fost plecată din casă la ora producerii incidentului. Locuinţa respectivă este devastată, cu uşa de intrare spartă, geamurile exterioare smulse pur şi simplu din balamale; mai mult, peretele care despărţea baia şi bucătăria de o locuinţă vecină, deşi este gros de două pălmi, a fost pur şi simplu culcat la pământ, în interiorul apartamentului respectiv, în care nu se afla nimeni, la ora producerii deflagraţiei. De asemenea geamurile exterioare au fost sparte, la fel ca o bucată din tencuiala de deasupra lor.

Femeia care locuieşte în apartamentul unde ar fi avut loc explozia era plecată la ora producerii incidentului şi a aflat cu înfrigurare de tragedie când s-a întors acasă. Sub impactul şocului a refuzat să intre în apartament şi a fost adăpostită la vecini. Astăzi în jurul orei 12 ea a coborât şi a ieşit din bloc, în privirile pline de compasiune ale vecinilor, fiind condusă la o maşină de poliţie, urmând să ofere informaţii cu privire la apartament.

Grilajul din mijloc al balconului locuinţei respective a fost pur şi simplu smuls şi proiectat într-o dubiţă, cu caroseria îndoită şi geamurile sparte.

O maşină aflată la distanţă mai mare are şi ea geamurile de pe una din părţile laterale sparte, iar proprietarul le acoperă cu folie. "În zonă se mai fac trageri, iar când am auzit bubuituira, cam de două ori mai puternică decât ce am mai auzit alte dăţi, ne-am gândit că e tot aşa ceva şi ne-am culcat la loc; fetiţa nici nu s-a trezit. După aceea a venit un vecin şi mi-a zis să vin la maşină", povesteşte Cosmin, locatar la anumită distanţă de apartamentul unde s-a produs explozia, dar a cărui maşină s-a aflat în apropiere.

Reprezentanţii E.On au cercetat de zor locuinţele, în special pe cele mai afectate. Nu au fost prezentate însă concluzii preliminare. Locatarii nu pot să-şi dea seama ce a cauzuat explozia, decât că, cel mai probabil, a fost vorba de o acumulare de gaz.

Una din primele măsuri comunicate locatarilor a fost să-şi schimbe racordurile de la aragaze. "Până acum au fost bune, acum sunt bune numai de inox", punctează un tânăr. Un altul soseşte cu un astfel de racord. "45 de lei", arată el. "Hai să-ţi dau să-mi iei şi mie, dar să-ţi aduc banii că-mi sunt prin vecini", adaugă o femeie, cu un amestec de ironie şi tragism.

Deşi încă speriaţi, pe buzele tututor par să fie cuvintele: "putea fi mult mai rău".

Prezent la faţa locului prefectul Gheorghe Vuşcan a anunţat că va face apel la sume de bani dintr-un fond de situaţii de urgenţă al Guvernului, pentru acoperirea unei părţi din pagube. "Nu am mai văzut asemenea tragedie", a punctat Vuşcan.

UPDATE Reprezentanţii Inspectoratului pentru Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj au precizat că este în desfăşurare o anchetă, fără a fi formulate însă concluzii, fie ele şi preliminare. Reprezentanţii E.On Gaz România au menţionat că este posibil să finalizeze astăzi un raport privind explozia din Floreşti însă compania este doar o parte a cercetării, astfel că datele sunt centralizate de alte instituţii.

UPDATE Primarul localităţii Floreşti, Horea Şulea, a precizat că reprezentanţii insituţiei vor asigura măsuri de siguranţă la unele apartamente afectate de deflagraţie, precum baricadarea cu scânduri a geamurilor care au fost sparte. Pe de altă parte edilul a menţionat că până la finalizarea anchetei primăria nu poate lua alte măsuri vizavi de ajutoarea proprietarilor locuinţelor.

"Am discutat cu prefectul, subprefectul şi preşedintele Consiliului Judeţean. Am putea convoca o şedinţă de îndată şi să transferăm nişte bani din fondurile pentru situaţii de urgenţă, dacă vom avea temei legal; până la definitivarea anchetei nu putem lua astfel de măsuri", a precizat primarul.

Dincolo de compasiunea pentru pagubele materiale suferite de locatari Şulea şi-a manifestat bucuria pentru faptul că nu au fost înregistrate victime.

Amintim, o explozie a avut loc în noaptea de luni spre marţi, la una din scările unui bloc de pe strada Gheorghe Doja din localitatea clujeană Floreşti 16 apartamente şi 6 maşini au fost afectate, dar, din fericire, nu au fost înregistrate victime. Autorităţile competente s-au deplasat la faţa locului şi continuă cercetarea împrejurările producerii deflagraţiei.

 

 

Comenteaza