Metoda ACCIDENTUL a mai făcut o victimă. Cum a căzut în plasa escrocilor un clujean

Metoda ACCIDENTUL a mai făcut o victimă. Cum a căzut în plasa escrocilor un clujean

Un bărbat din Cluj-Napoca, care a căzut victimă infractorilor care acţionează după „metoda accidentul”, a dat peste 12.000 de lei unui necunoscut care l-a sunat la telefon.

 

Poliţiştii clujeni au primit, sâmbătă, 8 decembrie, o sesizare conform căreia un bărbat de 87 de ani, din Cluj-Napoca, a fost contactat pe postul telefonic fix din locuinţă, în jurul orei 19:00, de o persoană necunoscută care s-a recomandat ca fiind medic şi care l-a informat, în mod eronat, că fiul său a fost victima a unui accident rutier şi în vederea unei interventii chirurgicale este nevoie de suma de 17.000 de euro.

"Ca urmare a apelului, persoana vătămată a predat suma de 12.680 de lei unui barbat necunoscut care s-a prezentat la domiciliul său.

În baza sesizării, poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul savârşirii infracţiunii de „înșelăciune”, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul Penal", transmite IPJ Cluj.

Cum acţionează escrocii după metoda Accidentul. Sfaturi de la poliţişti pentru cetăţeni                    

Victima este aleasă la întâmplare, prin formarea unei combinaţii de numere din reţelele de telefonie fixă. Apelantul afirmă că este fiul (nepotul) potenţialei victime, susţine că a comis un accident rutier în urma căruia victima (în general un copil) este rănită grav. Motivează că are vocea schimbată din cauza emoţiilor sau rănilor, că se află la spital ori în arestul poliţiei. Conversaţia continuă prin intervenţia telefonică a unui aşa-zis avocat, un complice, care realizează instructajul: dacă se deţine telefon fix, receptorul va fi luat din furcă şi aşezat alături; nu se discută cu nimeni datorită gravităţii faptei; victima înşelăciunii este îndrumată să depună toţi banii din casă pe numele persoanei vătămate prin accidentul rutier, pentru ca aceasta să nu mai depună plângere.

Profilul victimei cuprinde caracteristici comune. Cele mai multe persoane din aceasta categorie sunt persoane în vârstă care locuiesc singure. Manifestă o doză crescută de naivitate şi nu pun la îndoială intenţiile celor din jur, chiar şi pe cele ale străinilor. Toate aceste trăsături le transformă în "victime perfecte". În plus, toate bunurile pe care le deţin sunt considerate a fi valoroase.

Apelăm la persoanele care au rude apropiate sau cunoştinţe ce se încadrează în profilul victimelor acestui tip de înşelăciune să ia legătura cu acestea şi să le prevină asupra modului de operare folosit de către escroci pentru a nu cădea în plasa acestora.

De asemenea, poliţiştii care desfăşoară cercetări cu privire la acest gen de fapte recomandă prudenţă în discuţiile telefonice avute cu persoane necunoscute,  precum şi verificarea informaţiilor furnizate de aceştia. Astfel, în cazul în care sunteţi contactaţi de persoane ce se recomandă a fi cunoscuţi, însă nu vă apelează de pe un număr ştiut de dumneavoastră, verificaţi veridicitatea informaţiilor prezentate.

Sfătuim persoanele contactate telefonic să nu comunice informaţii personale sau confidenţiale, precum codul numeric personal, seria şi numărul cărţii de identitate, conturi bancare sau numere ale cardurilor deţinute şi nici să nu dea curs invitaţiei de a plăti diferite sume de bani prin transferuri bancare sau de a cumpăra cartele de reîncărcare a telefoanelor mobile.

Dacă vă regăsiţi într-o astfel de situaţie, nu urmaţi indicaţiile primite telefonic şi apelaţi numărul unic de urgenţă 112.

Comenteaza