Mii de români din Ungaria, înghesuiţi la vamă pentru a face naveta la muncă în România. Există o lege care i-ar ajuta, dar nu are norme metodologice

Mii de români din Ungaria, înghesuiţi la vamă pentru a face naveta la muncă în România. Există o lege care i-ar ajuta, dar nu are norme metodologice

Mii de români care trăiesc în Ungaria așteaptă aplicarea unei legi care i-ar ajuta zi de zi. Este vorba despre alocarea unei benzi speciale celor care muncesc în România, dar locuiesc în țara vecină.

Actul normativ are nevoie de norme metodologice. Până apar acestea, navetiștii de peste graniță stau la rând, alături de toți ceilalți care intră în țară. 

Conform unor date neoficiale, cel puțin 3.000 de români locuiesc în Ungaria, în apropiere de Borș. Peste 500 dintre lucrează în țară, ceea ce înseamnă că trebuie să treacă de controlul de la frontieră de două ori pe zi, scrie Digi24. 

Ovidiu Lazăr, român rezident în Ungaria: "Se stă câte o oră, oră și jumătate, chiar și două. Oameni cu copii în mașină, e foarte complicat. Am văzut o femeie care pur și simplu plângea în mașină, cu copilul, e foarte greu. Cineva trebuie să se gândească la noi."

Cristian Vereș, român rezident în Ungaria: "Ne gândim cu groază că din 8 februarie probabil vor reîncepe școlile și acest lucru va duce la o aglomerare și mai accentuată".

De anul acesta ar trebui ca, la venirea din Ungaria, românii să aibă alocată o bandă specială în punctele de trecere a frontierei. Legea inițiată de un deputat UDMR a fost promulgată de președinte în septembrie 2020, însă normele de aplicare nu au fost nici acum elaborate.

Szabó Ödön, deputat, inițiatorul legii: "Nu înțeleg de ce se amână această problematică, am o nemulțumire clară, pentru că legea este promulgată și ar fi trebuit să aibă normele de aplicare în 90 de zile, la sfârșitul anului trecut. Trebuie fluidizare și acest lucru trebuie să îl rezolve statul, nu accidental un polițist de frontieră sau altul".

Comisar-șef Laura Bondar, purtător de cuvânt ITPF Oradea: "Poliția de frontieră a făcut toate demersurile necesare pentru facilitarea trecerii frontierei de către lucrătorii transfrontalieri, urmând ca după emiterea normelor de aplicare să se procedeze la implementarea controlului efectiv."

Comenteaza