MINI-REPORTAJ. Am cautat un macaleandru si am gasit o veverita :) VIDEO

MINI-REPORTAJ. Am cautat un macaleandru si am gasit o veverita :) VIDEO
De Ziua Pasarilor, mai multi clujeni au plecat intr-un tur ornitologic prin Padurea Hoia. Au fost intampinati insa de un animalut fara aripi.

Dupa cativa ani de pauza, la Cluj s-a reluat duminica traditia tururilor ornitologice. "Afara" aceasta activitate se cheama birding si atrage sute de pasionati. La noi s-au strans sase temerari la Muzeul Satului, pentru a porni prin Padurea Hoia. "Ma asteptam sa nu vina nimeni, dupa ploia de ieri. Chiar am vrut sa anulez turul", a spus organizatorul Cristian Domsa, ecolog, membru al Societatii Ornitologice Romane. 

Participantii au venit cu binocluri, aparate foto, determinatoare (un atlas care te ajuta sa determini fiecare dintre specii, dupa fotografii si caracteristici). Cea mai importanta calitate nu se tine insa in rucsac si se cheama pasiune.

"Am venit pentru a-mi completa cultura generala. Merg mult pe munte si aud tot felul de pasari, dar mereu m-am intrebat ce specie este. Acum vreau sa am si un nume pentru glasul pe care il aud", spune o participanta la tur.

Telul celor care au plecat sa admire pasari era sa vada un graur, un macaleandru, un soim sau o mierla. I-a intampinat insa de la pornire o veverita, care a zburdat pe gardul Muzeului Satului.

Turul a durat cateva ore. "In Padurea Hoia sunt pitigoi, pitulici, ciocanitori, grauri, mierle, soimi vanturei, ëste chiar si macaleandru. Pentru specialisti este esential sa le cunoasca vocea, altfel merg in padure degeaba. Si asta pentru ca in multe dintre cazuri nu vad pasarile, ci doar le aud. Iti trebuie o jumatate de ora sa o depistezi in copaci, pentru ca sunt mici. Pasarile au mai multe melodii, iar majoritatea sunt pentru marcarea teritoriului", a fost lectia de ornitologie predata din mers de Cristian Domsa.

Vreti sa vedeti ciocanitori? Ei bine, e usor. Verisoarele lui Woody Woodpecker au doua cuiburi in turnul bisericii din lemn de la Muzeul Satului. "Pentru asta urasc oamenii pasarile", a zambit Domsa. Daca voi in schimb le iubiti, suntet asteptati la urmatorul tur ornitologic. Sau puteti porni de pe acum cu un binoclu prin parcuri.

Comenteaza