Ministerul Culturii: Ion Lucian a fost "o emblemă a teatrului românesc"

Ministerul Culturii: Ion Lucian a fost
Ministerul Culturii a transmis un mesaj de condoleanţe la moartea actorului Ion Lucian, numindu-l pe maestru "un om de teatru complet" şi "o emblemă a teatrului românesc".

"A spune că a fost un mare actor este mult prea puţin. A fost, mai întâi, un actor complet: a jucat, magistral, comedie şi dramă, a jucat revistă, a jucat pe micul şi pe marele ecran, a înregistrat sute (poate mii!) de ore de teatru radiofonic. A fost, apoi, un om de teatru complet: actor, regizor, autor dramatic, director de teatru şi coordonator de proiecte teatrale. S-a ocupat sistematic, cu o dragoste şi o dăruire extraordinare, de un domeniu pe care mulţi oameni de cultură, din păcate, îl trec cu vederea - teatrul pentru copii şi tineret", scrie în comunicatul ministrului Culturii.

"Dar Ion Lucian a mai avut ceva - un 'ce' inefabil care face ca viaţa şi munca unui om să se topească într-un tip, într-un model fără precedent. Ion Lucian a devenit, în timp, o personalitate cu totul aparte a teatrului din ţara noastră. Putem vorbi despre 'ion lucian' ca despre o instituţie a culturii române", mai arată acelaşi document.

Comunicatul ministrului Culturii aminteşte şi de eforturile lui Ion Lucian de a deschide o nouă sală a Teatrului Excelsior, pe care l-a condus până în ultimul moment al vieţii. "Anul trecut, Maestrul şi-a împlinit un vis, poate visul de-o viaţă. Teatrul pe care l-a creat şi l-a condus după Revoluţie şi-a inaugurat noua sală, una dintre puţinele săli de teatru construite în ultimii ani. 'Excelsior - mereu mai sus!' - a fost crezul artistului şi testamentul său pentru cei ce vor veni!", scrie în acelaşi comunicat.

Actorul Ion Lucian, care a murit sâmbătă seară, poate fi descris ca o persoană care şi-a petrecut întreaga viaţă sub semnul teatrului; una dintre cele mai mari bucurii pe care acesta le-a avut a fost deschiderea, anul trecut, a noului sediu al Teatrului Excelsior din Capitală, al cărui director a fost.

Ion Lucian urma să primească, în martie, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) din Capitală, dar ceremonia a fost amânată, din cauza bolii artistului. El a fost internat pe 11 martie, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, cu suspiciune de bronhopneumonie şi anemie, iar sâmbătă seară, maestrul a trecut în nefiinţă.

Directorul şi fondatorul Teatrului Excelsior, Ion Lucian s-a născut pe 22 aprilie 1924, în Bucureşti şi a absolvit Academia regală de teatru şi muzică din Bucureşti în 1945.

La 18 ani a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, apoi, din 1945 până în 1947, a fost angajat al Teatrului de Operetă Alhambra. La Teatrul Municipal Bucureşti (actualul Teatru Bulandra) a jucat în perioadele 1947 - 1952 şi 1956 - 1960. Pe scena Teatrului Nottara a urcat în 1952, pentru ca mai târziu să devină actorul Teatrului de Comedie (1960 - 1964; 1972 - 1990).

Fondator şi director (1964 - 1972) al Teatrului pentru Copii "Ion Creangă" şi al Teatrului Excelsior din Bucureşti (din 1990), Ion Lucian a fost profesor universitar la Institutul de Teatru şi Film (1952 - 1956), iar între 1998 şi 2000 a predat la Universitatea Hyperion din Capitală.

Pe 4 mai 2011 a fost inaugurat, în prezenţa directorului Ion Lucian, noul sediu al Teatrului Excelsior din Bucureşti, una dintre săli purtând chiar numele marelui actor, care a luptat pentru deschiderea acestei instituţii de cultură.

 

Comenteaza