Ministrul Apărării, a doua oară la Cluj într-o săptămână. Ne pregătim de război?
- Scris de Ziua de Cluj
- 09 Feb 2015, 14:03
- Eveniment
- Ascultă știrea

Săptămâna trecută a fost la Cluj, luni a revenit. Ministrul Apărării, Mircea Duşa, vizitează comandamentele militare ale ţării. În contextul în care în Ucraina nu e linişte, mesajul lui Duşa către armată este că România trebuie să fie pregătită de o intervenţie militară, pentru a-şi apăra graniţele sau pentru a se angaja în sprijinul ţărilor partenere din NATO. Militarii de carieră nu cred însă, că Rusia va avea curajul să se atingă de România, în condiţiile în care ţara noastră se află, sub umbrela NATO.
„Este, într-adevăr, o situaţie deosebită în Ucraina. Vedem şi noi ce decizii au fost luate, dar apartenenţa noastră la NATO ne dă speranţa că nu sunt riscuri pentru România. Exerciţiile acestea pe relaţie cu NATO sunt, în primul rând, necesare pentru a realiza operaţionalitate între structuri.
În al doilea rând, aceste exerciţii mai au şi rolul de descurajare în zonă. Aceste exerciţii vin ca o măsură necesară, având în vedere cum stau lucrurile. E o procedură internaţională până la urmă, iar analiştii politico-militari nu consideră că s-ar pune problema de un război aici", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, generalul maior în rezervă Ioan Ciupei, fost comandant al Corpului 4 Armată Teritorial Mareșal Constantin Prezan din Cluj.
România va avea două comandamente NATO pe teritoriul său. Duşa a spus luni la Cluj că vrea ca primul comandament NATO de comandă şi control din România să fie operaţional din iunie, iar al doilea, în cel mult doi ani.
„Am obţinut la Bruxelles un rezultat deosebit din punct de vedere militar şi al securităţii naţionale; este un rezultat deosebit după aderarea noastră la NATO. După hotărârea miniştrilor apărării din NATO de săptămâna trecută, s-au stabilit acele capabilităţi pe flancul estic al NATO şi apreciez faptul că în urma discuţilor pe care le-am avut cu colegii mei, mai ales din SUA, Canada, Germania, Marea Britanie, vom avea de realizat obiective deosebite.
Mă bucur că acele măsuri care vizează asigurarea pe flancul estic sunt proporţional repartizate, adică acele comandamente de tip NFIU se se realizează în cele trei ţări, România, Polonia şi Bulgaria. Noi am început pregătirea pentru operaţionalizarea celor două comandamente. Realizăm acum şi evaluările financiare şi tehnice vizavi de realizare a lor şi o parte din banii pentru operaţionalizarea primului comandament va fi din bugetul Ministerului Apărării Naţionale, iar o parte din bani vor fi atraşi din fondurile comune ale NATO. Doresc ca undeva până în luna iunie comandamentul de tip NFIU să fie operaţional", a spus Duşa.
Acesta a mai spus că se fac şi demersurile necesare pentru operaţionalizarea comandamentului de divizie, cu un orizont în timp puţin mai mare.
„Sunt convins că alături de noi, în aceste comandamente vor veni militarii ţărilor partenere din NATO. Deja am avut aceste discuţii, înainte de şedinţa de la Bruxelles şi mi-au confirmat faptul că partenerii noştri vor veni în aceste comandamente şi unii au făcut-o şi public. Aceste comandamente NFIU practic sunt comandamente comandă control, care asigură planificarea şi operaţionalizarea misiunii, ca atunci când este nevoie într-o situaţie de criză, acele forţe rapide de care vorbea secretarul general NATO şi care au fost aprobate la reuniunea miniştrilor să poată să intervină în 48 de ore, iar terenul unde intervin să fie pregătit", a afirmat ministrul.
În perioada următoare se va decide care sunt cele mai eficiente zone în care aceste comandamente să fie instalate, dar şi care sunt cele mai eficiente zone din punct de vedere financiar. Pe viitor, Divizia 4 Infanterie Cluj va găzdui un număr mare de exerciţii în comun cu forţe aliate. Săptămâna trecută, Duşa a fost la Cluj pentru a superviza un exerciţiu de alarmare.