Ministrul Justiţiei laudă penitenciarul din Gherla

Ministrul Justiţiei laudă penitenciarul din Gherla
Prezent la Cluj, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a lăudat conducerea Penitenciarului Gherla, care a reuşit să ofere tuturor celor 400 de rezidenţi posibilitatea de a lucra în companii multinaţionale.

Ministrul Justiţiei a participat la o dezbatere pe marginea reformei din penitenciare. Ea a afirmat că a ales Clujul datorită existenţei penitenciarului din Gherla în judeţ. „Prezența mea aici azi este generată de faptul că am început aceste dezbateri cu privire la reformarea sistemului penitenciar, dar, din toate locațiile, în afară de București, vin doar la Cluj. Cred că aici există un exemplu de foarte bună practică la Penitenciarul Gherla.

Echipa managerială a făcut mai mult decât se poate aștepta de la un șef de penitenciar, faptul de a avea în regim închis 400 de persoane în detenție care lucrează la multinaționale arată că se poate și că, deși toate penitenciarele din România funcționează în același cadru normativ, unii pot admirabil să asigure dreptul la muncă pentru cei care se află în detenție iar alții, din păcate, nu reușesc acest lucru. Este o performanță excepțională reușită la Gherla", a declarat Prună.

Ministrul nu a ezitat să spună că a venit să înveţe bunele practici aplicate la penitenciarul din Gherla. De asemenea, Prună a precizat că a vizitat un asemenea loc de muncă dintr-o companie multinaţională, unde lucrau 45 de deţinute de la Gherla. Ea a ţinut să sublinieze faptul că deţinutele erau tratate fără discriminare, la fel ca orice alt angajat aflat în libertate.

În viziunea sa, cea mai simplă metodă de rezolvare a suprapopulării închisorilor din România este simplificarea accesului la procedura eliberării condiţionate prin oferirea posibilităţii de a munci pentru reducerea pedepsei. Prună a vorbit şi despre intenţia de a propune modificări legislative şi administrative care să reducă semnificativ durata procedurii eliberării simplificate.

„De multe ori în fața instanței apar multe amânări. Dacă primesc patru sau cinci amânări, unii deținuți ajung în final să execute întreaga pedeapsă. Trebuie să modificăm legislația, să stabilim termene clare privind eliberarea condiționată care să nu fie depășite, altfel instanța de eliberare condiționată ajunge să nu mai aibă sens", a spus Prună.

Comenteaza