Mircea Abrudean, la Transylvania Green Energy Forum: Dacă nu inovăm noi, o fac vecinii din Europa

Mircea Abrudean, la Transylvania Green Energy Forum: Dacă nu inovăm noi, o fac vecinii din Europa
| Foto: Ziua de Cluj

Secretarul General al Guvernului României, clujeanul Mircea Abrudean, a prezentat în deschiderea TGEF un mic „tablou” al situației în care se află România atunci când vorbim de energia verde și neutralitatea climatică.

Mircea Abrudean a participat marți, prin teleconferință, la Transylvania Green Energy Forum (TGEF) și a prezentat câteva proiecte din domeniu în care este implicată România.

„E bine că există astfel de inițiative și îmi doresc să reușească să adune toți actorii relevanți în aceste domenii de activitate, fie că este vorba de decidenți politici, de companii, reprezentanți ai societății civile și ai mediului academic pentru a pune laolaltă inovarea. Cred că suntem cu toții constienți că dincolol de recomandările UE, angajamentele pe care România și le-a asumat, tranziția la energie verde justă și sutenabilă este o nevoie care vine din dorința noastră a tuturor de a contribui la un mediu de viață mai sănătos, cu orașe inteligente și care să ne ofere condiții mai bune.

Faptul că ați ales Cluj-Napoca pentru eveniment confirmă faptul că acest oraș este campion la foarte multe aspecte. În primul rând la calitatea vieții e în top 10 în Europa, dar se remarcă și la digitalizare, inovare și la multe alte componente importante”, a precizat Secretarul General al Guvernulu.

 Mircea Abrudean a vorbit și despre țintele graduale pe care România și le-a asumat în ceea ce privește neutralitatea climatică

„Neutralitatea climatică înseamnă reducerea cu 99% a emisiilor poluante până în anul 2050. Ca să ajungem acolo, evident că ne-am propus ținte graduale. Însă toate acestea nu pot fi realizate decât împreună. Fără ajutorul sectorului privat și industrial din România nu putem atinge aceste ținte ambițioase. Nu e posibil fără planuri de afaceri și strategii de dezvoltare construite pe economie circulară și concepte inovatoare. Dacă noi nu le avem, le au alți competitori din Europa, iar dacă nu le aplicăm, în curând va fi tot mai greu să obținem finanțare pentru proiectele noi”, a subliniat Abrudean, care a precizat că marii investitori sunt în căutare de proiecte verzi și își reconfigurează substanțial portofoliile. 

Acesta  a vorbit despre inițiativele "verzi" ale Guvernului. în direcția energiei verzi. În portofoliul Secretariatului General al Guvernului există patru entități cu relevanță majoră în domeniul energetic:

  • Agenția Națională pentru Resurse Minerale, care este în curs de a fi transformată în Autoritate Națională de Reglementare în domeniu.
  • Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO)
  • Transelectrica - Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice
  • Transgaz - Societatea Națională de Transport de Gaze Naturale

De asemenea, SGG este și coordonator pentru implementarea investiţiei „Eficientizarea, modernizarea şi digitalizarea reţelei naţionale de transport al energiei electrice”, finanţată prin componenta REPowerEU a PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă), în valoare de 56,2 milioane de euro.

„Aici aș dori să amintesc despre o realizare recentlă  în direcția combaterii schimbărilor climatice, a prevenirii poluării și amenținerii independeței energetice a României și a resurselor în regiune. Investițiile strategice pentru dezvoltarea rețelei de transport a energiei electrice, până la urmă asta își propun. În luna martie am semnat cu Transelectrica unul dintre cele mai mari contracte de investiție pentru modernizarea și eficientizarea rețelei naționale de transport a enegriei electrice. Aici sunt trei componente importante: instalarea de centrale fotovoltaice și instalații de stocare a energiei electrice destinate alimentării serviciilor interne în stațiile Transelectrica, apoi vorbim de retehnologizarea smart și în final despre optimizarea rețelei de telecomunicații”, a explicat Abrudean.

Totodată, Secretarul General al Guvernului a amintit că, tot în luna martie, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat în plen unul dintre cele mai importante proiecte de lege din domeniul energiei din ultimii ani, Legea Eoliană Offshore, inițiat de Ministerul Energiei.

„Prin acest proiect de lege, România a făcut un pas important în direcția promovări energiei regenerabile în țara noastră. Adoptarea acestui cadru legislativ pentru pentru demararea exploatării resurselor eoliene offshore ale României este un demers vital pentru asigurarea independenței și rezilienței energetice a României, fiind totodată și o asumare făcută de țara noastră prin PNRR.” a detaliat Mircea Abrudean.

Abrudean: Păzim Marea Neagră și sistemele informatice de acolo

Digitalizarea energiei și securitatea cibernetice sunt elemente cheie pentru asigurarea securității offshore la Marea Neagră. După mai bine de 10 ani de încercări, România are prima și cea mai nouă lege de securitate cibernetică din Uniunea Europeană, legea 58/2023. Statul poate asigura securitatea cibernetică necesară. Viitoarele capabilități energetice ale României de la mare vor fi 100% autonome și controlate de la distanță.

„Păzim rețelele și sistemele informatice de la Marea Neagră așa cum păzim și Marea Neagră în ansamblul ei. (...) La nivelul Guvernului există o serie întreagă de demersuri și documente în domeniul promovării energiei verzi”, a mai spus Abrudean. 

Mediul public și privat își dau mâna la Cluj, pentru a dezbate temele actuale din industria energiei și pentru a găsi soluții sustenabile și verzi, în cadrul celei de-a doua ediții a Transylvania Green Energy Forum. TGEF reunește personalități din domeniul public și privat pentru a pune în dezbatere constructivă diverse teme de interes: proiecte și programe de finanțări, reglementări legislative adaptate la tendințele pieței, inovație și tehnologie verde, parcuri fotovoltaice sau eoliene, producători și furnizori de energie, tehnologii verzi.

Comenteaza