Foto Mircea Abrudean s-a întâlnit cu Papa Leon al XIV-lea. Ce i-a transmis suveranului pontif

Mircea Abrudean s-a întâlnit cu Papa Leon al XIV-lea. Ce i-a transmis suveranului pontif
| Foto: Facebook / Mircea Abrudean
Mircea Abrudean s-a întâlnit cu Papa Leon al XIV-lea. Ce i-a transmis suveranului pontif
Mircea Abrudean s-a întâlnit cu Papa Leon al XIV-lea. Ce i-a transmis suveranului pontif
Mircea Abrudean s-a întâlnit cu Papa Leon al XIV-lea. Ce i-a transmis suveranului pontif
Mircea Abrudean s-a întâlnit cu Papa Leon al XIV-lea. Ce i-a transmis suveranului pontif
Mircea Abrudean s-a întâlnit cu Papa Leon al XIV-lea. Ce i-a transmis suveranului pontif
Mircea Abrudean s-a întâlnit cu Papa Leon al XIV-lea. Ce i-a transmis suveranului pontif
Mircea Abrudean s-a întâlnit cu Papa Leon al XIV-lea. Ce i-a transmis suveranului pontif

Președintele interimar al Senatului, clujeanul Mircea Abrudean, a participat, duminică, la ceremoniile care au marcat începutul pontificatului Papei Leon al XIV-lea, ocazie cu care s-a întreținut pentru scurt timp cu suveranul pontif.

La liturghia de duminică din Piața Sf. Petru au asistat mulți lideri politici, printre care președintele ucrainean Volodimir Zelenski, vicepreședintele american JD Vance, cancelarul german Friedrich Merz, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președinții din Peru, Israel și Nigeria sau prim-miniștii Canadei și Australiei. Au fost de asemenea prezenți lideri ai caselor regale europene printre care regele Spaniei, Felipe, și regina Letizia.

"Am avut onoarea de a reprezenta Romania, în calitate de Presedinte interimar al Senatului, astăzi, 18 mai 2025, la Liturghia Solemnă care marchează inaugurarea pontificatului Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea. Am trăit, în Piața Sfântul Petru din Vatican, momente de profundă spiritualitate", a declarat Mircea Abrudean.

Acesta i-a transmis Sanctității Sale că "are în România un partener de încredere, care împărtășește valorile Pontificatului pe care tocmai l-a început: pace, unitate, demnitate umană".

Președintele interimar al Senatului l-a invitat pe Papa Leon al XIV-lea în România. 

"Am profitat de ocazie pentru a-i adresa invitația de a vizita țara noastră, după ce ne-am reamintit vizita istorică din 2019 a predecesorului său, Papa Francisc".

Mircea Abrudean i-a mulțumit E.S. George Bologan, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, "care mi-a fost alături la toate aceste evenimente" și spune că "prezența României la această ceremonie solemnă reflectă atât respectul nostru și deschiderea față de dialogul interconfesional, cât și relația specială pe care o avem cu Sfântul Scaun".

A început oficial pontificatul Papei Leon al XIV-lea

Papa Leon al XIV-lea și-a început în mod formal pontificatul duminică adresând un mesaj conservatorilor, care s-au simțit abandonați în pontificatul predecesorului papa Francisc, lansând un apel la unitate și luându-și de asemenea angajamentul de a păstra moștenirea Bisericii Catolice și de a nu o conduce asemenea ''unui autocrat'', relatează Reuters, preluat de Agerpres.

După ce făcut pentru prima dată turul Pieței Sfântul Petru în papamobil în fața zecilor de mii de oameni care au venit să asiste la ceremonie, papa Leon al XIV-lea a fost instalat oficial al 267-lea suveran pontif al Bisericii Romano-Catolice, precum și suveran al statului Vatican cu prilejul unei liturghii desfășurate în aer liber.

În mulțime au fluturat steagurile Statelor Unite și Peru, întrucât noul papă este revendicat ca fiind primul papă provenind din fiecare din aceste națiuni.

Născut în Chicago, suveranul pontif în vârstă de 69 de ani a petrecut mulți ani ca misionar în Peru și deține de asemenea cetățenie peruană.

Mulțimea a scandat ''Viva il Papa'' și ''Papa Leone'', numele papei în limba italiană, în timp ce papamobilul suveranului pontif făcea turul Pieții Sfântul Petru.

Robert Prevost, aproape necunoscut la nivel internațional și care a devenit cardinal în urmă cu doi ani, a fost ales papă pe 8 mai la finalul unui scurt conclav al cardinalilor care a a durat doar 24 de ore.

Papa Leon i-a succedat papei Francisc, originar din Argentina, care a murit pe 21 aprilie după ce a condus Biserica timp de 12 ani, deseori turbulenți, în timpul cărora s-a confruntat cu tradiționaliștii și a luat apărarea săracilor și marginalizaților.

În cadrul slujbei, citită într-o italiană fluentă, Leon a spus că, în calitate de lider al celor 1,4 miliarde de romano-catolici, nu va da înapoi în fața provocărilor moderne și că, cel puțin pe teme sociale precum combaterea sărăciei și protecția mediului, va continua moștenirea papei Francisc.

Potrivit papei Leon, cardinalii care l-au votat au ales o persoană ''capabilă să păstreze moștenirea bogată a credinței creștine și, în același timp, să privească în viitor, pentru a se confrunta cu întrebările, temerile și provocările lumii de azi''.

Papa Leon, apel la unitate

Papa Francisc a lăsat în urma sa o Biserică divizată după ce conservatorii l-au acuzat că seamănă confuzie în special prin afirmații improvizate pe teme de moralitate sexuală cum ar fi uniunea dintre persoane de același sex.

Spunând că-și preia misiunea ''cu teamă și tremur'', Leon a folosit de șapte ori cuvintele ''unitate'' și ''uniți'', iar cuvântul ''armonie'' de patru ori.

''Nu se pune problema de a-i captura pe alții prin forță, prin propagandă religioasă sau prin mijloace de putere. În schimb, este mereu doar o problemă de iubire, așa cum a procedat Isus'', a spus el, o referință aparentă la războiul declarațiilor dintre catolicii care se declară conservatori și cei care se declară progresiști, notează Reuters.

''Frați și surori, aș vrea ca prima noastră mare aspirație să fie aceea a unei Biserici unite, un semn de unitate și comuniune, care să devină un ferment pentru o lume reconciliată'', a spus el.

Conservatorii l-au mai acuzat pe Francisc că a condus Biserica cu o mână de fier și a deplâns că acesta le-a minimalizat îngrijorările și nu se consulta cu multă lume înainte de a lua decizii.

Referindu-se la Sfântul Petru, un apostol creștin din secolul I d.Hr. de la care papalitatea își trage autoritatea, papa Leon a spus: ''Petru trebuie să păstorească turma fără să cedeze tentației de a fi un autocrat care îi stăpânește pe cei care i-au fost încredințați. Din contră, este chemat să servească credinței fraților și surorilor lui și să meargă alături de ei''.

Pentru a sublinia șirul neîntrerupt de papi după Sfântul Petru, corul a interpretat tradiționalul imn ''Tu es Petrus''.

În cadrul ceremoniei, papa Leon a primit două obiecte simbolice: un obiect vestimentar liturgic denumit pallium, o bandă din lână albă care simbolizează rolul papei ca păstor de suflete al Bisericii Catolice, și Inelul Pescarului, înfățișându-l pe Sfântul Petru, care a fost pescar.

Inelul ceremonial cu sigiliu este confecționat special pentru fiecare nou papă și poate fi folosit de Leon pentru a sigila documente, deși nu mai este folosit în acest scop în timpurile moderne.

Inelul, gravat cu imaginea Sfântului Petru ținând cheile raiului, este distrus în mod simbolic după moartea sau demisia papei.

Comenteaza