Mistreţi infestaţi cu pesta porcină, la 12 km de Cluj

Mistreţi infestaţi cu pesta porcină, la 12 km de Cluj

Virusul Pestei Porcine Africane depistat la porci mistreţi de pe un fond de vânătoare din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost diagnosticat la mistreţi, în judeţul Bistriţa-Năsăud, la două cazuri, pe raza fondului de vânătoare 3 Agrieş, într-o zonă situată la aproximativ 1 km de limita cu judeţul Maramureş şi 12 km faţă de judeţul Cluj.

Suspiciunea a fost emisă la data de 16 ianuarie 2019 în urma emiterii unui buletin de analiză de către LSVSA Maramureş. Probele au fost imediat trimise către IDSA Bucureşti care a confirmat suspiciunea. Imediat, serviciile veterinare au intervenit, zona a fost dezinfectată şi carcasele au fost distruse. 

A fost convocată o şedinţă a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Bistriţa-Năsăud, sub coordonarea subprefectului, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii, care va fi completat în şedinţa CLCB convocată pentru 18.01.2019.

Au fost stabilite o serie de măsuri, cum ar fi: vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, toţi porcii domestici din din zonele infectate să fie ţinuţi în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolaţi de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la nici un produs susceptibil de a intra apoi în contact cu porcii din exploataţie, reducerea efectivului de mistreţi pentru zonele neafectate de PPA, prin vânarea cotei de vânătoare şi a cotei suplimentare de intervenţie în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative.

Totodată, au fost notificate Direcţiile Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţele Maramureş şi Cluj.  Ancheta epidemiologică este în desfăşurare. 

 

Comenteaza