Mitropolia protestează împotriva înfiinţării unui alt crematoriu uman

Mitropolia protestează împotriva înfiinţării unui alt crematoriu uman
Un incinerator uman ar putea fi construit în comuna clujeană Moldoveneşti. Firma care doreşte să clădească edificiul a primit aviz favorabil de la Consiliul Judeţean.

Primăria comunei Moldoveneşti este împotriva construcţiei crematoriului uman. Incineratorul ar urma să fie ridicat de ProIgnis. Mitropolia Clujului a trimis ieri, Primăriei, o adresă în care se cerea refuzarea construcţiei.

Firma ProIgnis a cerut Primăriei o modificare a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) al comunei în octombrie 2012 pentru crearea crematoriului.

"Au cerut o extindere a PUZ-ului pentru construirea crematoriului, în octombrie 2012. Noi am aprobat PUZ-ul, dar am specificat că o acordăm numai pentru construirea unui imobil multifuncţional, împrejmuire, amenajări, acorduri şi branşamente, deci fără crematoriu. Au revenit şi au depus o cerere în 20 martie, dar am refuzat-o, iar acum aşteptăm avizele de urbanism necesare demarării construcţiei, nu a crematoriului", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, primarul comunei Moldoveneşti, Ioan Mărginean. Într-o primă fază, construcţia a primit aviz favorabil din partea Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului şi urbanism, din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, în primele două luni din 2013.
"Construcţia a fost avizată în Comisia tehnică de amenajare a teritoriului şi urbanism, la începutul acestui an. Investiţia urma să fie realizată de o firmă privată la Moldoveneşti, dar nu a mai revenit pentru autorizaţia de construire", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, purtătorul de cuvânt al CJ Cluj, Cornelia Trif.

Ieri, cu ocazia transmiterii mesajului de Paşti, Mitropolia Clujului a spus că este împotriva oricăror construcţii de acest gen şi a transmis Primăriei comunei o adresă prin care i se solicită să nu acorde certificate de urbanism şi autorizaţii de construcţie pentru crematoriu. Mitropolia Clujului a trimis o adresă Primăriei din Modoveneşti şi cere instituţiei să renunţe la această iniţiativă. Cererea vine după ce amenajarea unui crematoriu uman în cartierul clujean Mănăştur a stârnit proteste vehemente din partea locatarilor din zonă.

În actul semnat de Mitropolitul Andrei Andreicuţ sunt prezentate patru argumente religioase împotriva creării unui crematoriu. "Întemeiaţi de aceste motive şi de multe altele, vă rugăm să nu acordaţi certificate de urbanism şi autorizaţie de construcţie unor societăţi care vor să construiască crematorii şi să comercializeze şi moartea", se arată în documentul semnat de Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Andrei Andreicuţ.

 

 

Comenteaza