Muzeu al Aviaţiei la Cluj

Muzeu al Aviaţiei la Cluj
Clujul va avea un Muzeu Aeronautic al Transilvaniei, şi un monument dedicat aviatorilor care au murit la datorie. Mare parte din banii necesari îi asigură Consiliul Judeţean, dacă mâine consilierii judeţeni îşi vor da acordul în acest sens.

CJ Cluj a aprobat iniţierea demersurilor pentru înfiinţarea muzeului printr-o decizie din decembrie, ca urmare a propunerii Asociaţiei Române pentru Propagandă şi Istoria Aeronauticii Cluj.
„Tradiţia aeronauticii în Transilvania, locul de naştere al aeronauticii româneşti justifică demersul, având în vedere personalităţile care s-au născut şi au trăit aici", explică asociaţia.
Legea muzeelor şi a colecţiilor publice arată că acordarea titulaturii de muzeu sau de colecţie publică de importanţă naţională, regională, judeţeană sau locală, după caz, "se aprobă prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Culturii şi Cultelor, cu avizul Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor".

„Pentru înfiinţarea unui muzeu este necesară constituirea patrimoniului muzeal. În acest sens s-au făcut deja demersuri la Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Transporturilor şi Aeroclubul României pentru transmiterea unor bunuri mobile, aeronave, paraşute, documente, în proprietatea Judeţului Cluj şi în administrarea Consiliului Judeţean Cluj", arată CJ Cluj.

Informaţia privind amenajarea unui muzeu al aeronauticii în Cluj a fost publicată pentru prima dată de ziuadecj.ro în luna mai, anul trecut.

Iniţiator este pilotul Marius Buzeschi, care, ajutat de Consiliul Judeţean, a contactat deja Ministerul Administraţiei şi Internelor, care are mai multe aeronave IAR 93 scoase din uz, şi Ministerul Transporturilor, în subordinea căruia se afllă aviaţia civilă. El spune că vrea să amplaseze un IAR 93 scos din uz în sensul giratoriu din faţa vechiului terminal al aeroportului din Cluj. "Am fi vrut să-l amplasăm în sensul giratoriu de la intrarea în aeroport, dar nu putem pentru că sunt norme europene pentru a nu obtura vizibilitatea", spune el.
Printre membrii fondatori ai ARPIA se numără directorul aeroportului David Ciceo, decanul Facultăţii de Arhitectură Romulus Zamfir şi rectorul UTCN Aurel Vlaicu.
Buzeschi este un fost pilot de elicoptere MI 8 şi are peste 3.500 de ore de zbor la activ.

Comenteaza