Muzeul de istorie a Transilvaniei, deschis peste 4 ani. În cel mai bun caz

Muzeul de istorie a Transilvaniei, deschis peste 4 ani. În cel mai bun caz
Unul dintre cele mai valoroase patrimonii muzeale din ţară, cu sute de mii de exponate, zace în depozite de patru ani şi are toate şansele să rămână acolo încă pe-atât.

Lucrările de amenajare la Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca sunt suspendate din 2009.

"De trei ani suntem în bejenie cu expoziţiile", spune directorul Carmen Ciongradi. Aceasta după ce fostul director Ioan Piso a contestat un contract cu valoare de nu mai puţin de 11 milioane de euro pentru reamenajarea clădirii, sumă despre care actualul director spune însă că e una justă. Muzeul e subordonat direct Ministerului Culturii şi oricum, până când ministerul va aloca bani pentru reamenajare, vor trebui efectuate lucrări la planşeul dintre parter şi etajul I, care ar urma să fie consolidat. Suma pentru lucrări, pe care nici Ciongradi şi nici oficialii ministerului nu spun nimic, a fost deja alocată, astfel că lucrările ar urma să înceapă.

Lucrările de reamenajare a muzeului au început în 2009 şi au fost suspendate în următorul an, la iniţiativa directorului de atunci, Ioan Piso, care a reclamat contractul încheiat cu o firmă din Bucureşti pentru valoarea mare a acestuia, 11 milioane de euro. "De atunci, am avut toate controalele posibile", spune Ciongradi. "Dar contractul pe hârtie nu a fost întrerupt, pur şi simplu muncitorii n-au mai venit şi nu s-a mai lucrat nimic".

Nu e o sumă cam mare, 11 milioane de euro pentru reamenajarea unei clădiri cu patru nivele şi un subsol cu rol de depozit? "Trebuie reorganizat totul, de la instalaţiile de climatizare şi cele de încălzire. Suma de 11 milioane de euro abia ajunge pentru cele trei etaje şi pentru curte, care va fi amenajată ca o curte romană", afirmă Ciongradi. "Fiecare piesă a fost măsurată, fotografiată, descrisă şi fişată. Am făcut asta pentru sute de mii de piese. Arhitecţilor le trebuie fotografii din trei părţi pentru fiecare obiect care va fi expus".

Ultima reamenajare a muzeului a avut loc în urmă cu o jumătate de secol, în 1960. "De atunci am pierdut publicul, nu a mai venit aproape nimeni pentru că n-a fost nicio schimbare în expoziţie", spune directorul. Singura modificare în ultima jumătate de veac este desfiinţarea fostei secţii comuniste a muzeului, în 1993, dar încăperile nu au fost reamenajate şi au rămas goale. Acum, sute de mii de exponate sunt închise sub lacăt în depozitul din subsolul clădirii.

Merită menţionat că majoritatea angajaţilor muzeului au semnat anul trecut o scrisoare deschisă prin care cer Ministerului Culturii să finanţeze achiziţinarea unei clădiri decente pentru instituţie, după ce clădirea în care ar urma să fie investite 11 milioane de euro pentru reamenajare a ajuns în litigii şi e revendicată de Universitatea „Babeş-Bolyai".  "Deşi muzeul nostru este cea mai importantă instituție de acest fel dintre București și Budapesta, în actualele condiții istoria Transilvaniei nu este prezentată nici măcar în mod decent. Orice comparaţie cu alte zone sau mari oraşe din Europa centrală ne dezavantajează şi ne umileşte", scria atunci fostul director Ioan Piso.

Şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Alin Tişe a semnat o scrisoare deschisă adresată Ministerului Culturii, anul trecut, în care cerea deblocarea cazului. "Situaţia în care se află această   instituţie de cultură reprezentativă pentru această zonă a Transilvaniei este, pe de o parte, regretabilă, pe de alta, impardonabilă. Se privează atât publicul clujean, elevii, studenţii, cât şi cei care ne vizitează de accesul la o instituţie emblematică pentru comunitatea noastră", arăta Tişe în scrisoarea sa către minister.

Muzeul a fost închis după ce instituţia a semnat un contract de 11 milioane de euro pe drepturi de autor cu compania bucureşteană Artex International, pentru reamenajarea totală a muzeului. Contractul, unul pentru drepturi de autor, a fost puricat de Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. Din cauza complexităţii dosarului, însă, ANRMAP a pasat dosarul Curţii de Conturi şi procurorilor de la DNA Cluj. Vezi mai jos facsimil după răspunsul la solicitarea ziuadecj.ro

ziuadecj.ro a remis o interpelare către Ministerul Culturii, unde a pus o întrebare simplă: "Când va fi redeschis pentru public Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca?". Iată răspunsul ministerului: "menţionăm faptul că au fost alocate fonduri petru consolidarea sistemelor de planşeuri. Nu se cunoaşte încă data concretă a redeschiderii Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj". Am încercat să vorbim şi cu fostul director Ioan Piso, căruia să-i punem aceeaşi întrebare, dar, pensionat după procese interminabile cu ministerul, Piso nu e interesat: "sunt plecat din ţară, sunt în Roma; reveniţi după 17 octombrie".

Comenteaza