Muzeul Farmaciei este la un pas de evacuare
- Scris de Florentina Tatar
- 19 Mai 2012, 02:39
- Eveniment
- Ascultă știrea

"Am pierdut recursul de azi (vineri, 18 mai - n. red.), referitor la evacuare, însă nu am primit motivarea sentinţei", a precizat Carmen Ciongradi, directorul instituţiei care administrează Muzeul Farmaciei. Moştenitorii familiei Hintz, urmaşii proprietarilor, care au câştigat definitiv dreptul de proprietate a clădirii, au contestat singurele "victorii" obţinute de muzeu în procesele privind retrocedarea clădirii din Piaţa Unirii, privind evacuarea şi plata chiriei. Următoarea înfăţişare, privind plata chiriei, urmează să aibă loc în 24 mai. "Sperăm ca data viitoare să câştigăm. Dacă nu, avem speranţa că vom găsi o modalitate de a achiziţiona clădirea de la moştenitori. Avem promisiunea ca Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional ne va sprijini în acest demers", a mai spus directoarea.
Urmaşii familiei Hintz trăiesc în Germania şi, potrivit lui Carmen Ciongradi, au venit o dată la Cluj pentru a sta de vorbă despre soarta Muzeului Farmaciei cu oficialii MNIT. "Au fost de acord să vândă imobilul către muzeu, e greu de înţeles de ce mai fac acum aceste recursuri. Au spus că îşi doresc ca această clădire să fie în continuare Muzeu al Farmaciei, pentru că a fost a familiei lor, farmacişti din tată-n fiu, şi aşa ar fi normal. Oricum, noi avem încredere că vom ajunge la înţelegere cu ei", a mai spus Ciongradi. Directorul nu a putut preciza care este consecinţa directă a pierderii acestui recurs. Oficialii Curţii de Apel au explicat că în cazuri de acest tip reclamanţii au dreptul să ceară evacuarea, iar în cazul de refuz pot apela la un executor judecătoresc pentru evacuare. "Depinde de cei care au câştigat drepturile asupra spaţiului în cauză dacă se va proceda sau nu la evacuare", a precizat Claudia Ilieş, purtătorul de cuvânt a instituţiei.
Clădirea din Piaţa Unirii nr. 28, cunoscută cu numele de Casa Hintz, a adăpostit cea mai veche farmacie din Cluj, datată din 1573, când era farmacie de stat. A devenit apoi farmacie privată, primul care a închiriat-o fiind Tobias Mauksch. Din 1863, clădirea intră în familia Hintz, moştenită de la familia Slaby. Următoarea schimbare o aduc comuniştii, care naţionalizează imobilul şi deschid aici o plăcintărie. Totuşi, din 1954, aici se redeschide o farmacie. Procesele pentru retrocedare către moştenitori au început în 2008. Până una-alta, cei care doresc să viziteze exponatele muzeului sunt aşteptaţi să îi treacă pragul sâmbătă seara, în Noaptea Muzeelor, între orele 20:00 şi 01:00. În acest interval vizitatorii vor intra gratuit şi vor beneficia şi de ghidaj. Colecţia expusă aici ilustrează activitatea farmaceutică din Transilvania între secolele al XVI-lea şi al XX-lea. Cele mai valoroase obiecte farmaceutice transilvănene provin din colecţia profesorului Iuliu Orient (1869-1940), expusă în anul 1904 la Muzeul Ardelean şi îmbogăţită pe parcursul timpului.