NOKIA la CLUJ: Trei ani de negocieri, trei ani de producţie şi o uşă trântită în nasul clujenilor

NOKIA la CLUJ: Trei ani de negocieri, trei ani de producţie şi o uşă trântită în nasul clujenilor
Povestea investiţiei Nokia, de la “raiul din Jucu” la declinul producătorului de telefoane.


Negocierile pentru venirea Nokia la Cluj au început în secret încă din 2005. După trei ani, în februarie 2008 a fost inaugurată fabrica de telefoane din comuna Jucu. Ieri, după încă trei ani de produs telefoane, muncitorii au fost anunţaţi că se închide unitatea. ZIUA de CLUJ vă prezintă momentele importante dinainte de inaugurare şi din timpul activităţii, aşa cum au fost reflectate în paginile cotidianului nostru.

Toamna lui 2005 - Autorităţile din Cluj poartă primele discuţii cu reprezentanţii Nokia. Negocierile sunt ţinute la secret.

8 martie 2006 - ZIUA de CLUJ titrează: "Nicoară, connecting people", anunţând în exclusivitate că preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean (CJ), Marius Nicoară, a finalizat negocierile pentru cea mai importantă investiţie din judeţ, fabrica Nokia de la Jucu.

5 martie 2007 - Primul ministru de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, anunţă că fabrica de telefoane din Cluj va începe producţia la începutul lui 2008.

26 martie 2007 - Marius Nicoară şi vicepreşedintele Nokia, Raimo Puntala, semnează asocierea dintre CJ şi compania finlandeză, care se angajează să deschidă o fabrică de telefoane şi un centru de cercetare, investiţii de 60 de milioane de euro.

10 mai 2007 - Guvernul alocă 3,5 milioane de euro pentru infrastructura parcului industrial Tetarom III din Jucu.

Iunie 2007 - Arheologii din Cluj descoperă mai multe vestigii romane în locul unde urma să se ridice fabrica.

28 iunie 2007 - Consiliul Judeţean aprobă trecerea a 159 de hectare (90 de hectare pentru Nokia şi restul pentru alte investiţii) din domeniul public în cel privat.

29 iunie 2007 - Începe construirea fabricii din Jucu.

28 iulie 2007 - Primarul din Jucu, Petre Coste, este arestat sub acuzaţia că a cerut mită de la un om de afaceri pentru a-i facilita achiziţia unui teren în apropierea fabricii Nokia.

15 ianuarie 2008 - Nokia anunţă închiderea fabricii din Bochum (Germania) şi transferul producţiei către alte fabrici, inclusiv cea din Jucu. 2.300 de angajaţi au fost disponibilizaţi la Bochum. În aceeaşi zi, primul telefon mobil "Made în România" este asamblat la Jucu. ZIUA de CLUJ a prezentat în exclusivitate evenimentul.
l 17 ianuarie 2008 - ZIUA de CLUJ prezintă linia de asamblare din interiorul fabricii Nokia.

10 februarie 2008 - Directorul Nokia România, John Guerry, a acordat un interviu exclusiv ziarului ZIUA de CLUJ, în care a dat asigurări că Nokia va sta mult timp la Cluj. "În cadrul companiei există un program constant, prin care ajutăm comunităţile în care ne desfăşurăm activitatea. Vom fi aici pentru o lungă perioadă şi vrem să fim o companie care se implică", a spus atunci Guerry. Acesta a fost întrebat de reporteri în 2008: cum vedeţi Clujul la trei ani după deschiderea fabricii Nokia? "Noi vom angaja 3.500 de persoane şi vom veni cu cel puţin trei furnizori de talie mondială, care vor angaja, de asemenea, foarte multe persoane. Poate nu chiar aşa de multe ca noi. Am văzut estimările CJ, care spuneau că judeţul va avea un milion de locuitori în 10 ani, deci vom avea un parc industrial mai mare. Se construieşte un aeroport nou, Autostrada Transilvania. Acestea vor aduce şi mai mulţi investitori. Cluj-Napoca devine unul dintre cele mai puternice oraşe din România. Personal, îmi doresc ca în trei ani să se deschidă un restaurant cu specific mexican şi un teren de golf. Dacă în trei ani vor exista cele două, eu rămân aici pentru totdeauna", a răspuns John Guerry.

10 februarie 2008 - Este inaugurată prima linie tehnologică pentru asamblarea telefoanelor mobile. Concernul finlandez începe să producă la Jucu telefoane mobile Nokia 1200.

25 martie 2008 - Sindicatul Cartel Alfa Cluj, cel care a reuşit să obţină aprobarea înfiinţării unui sindicat Nokia, negociază creşterea salariului minim al angajaţilor din cadrul fabricii de la Jucu, de la 700 de lei la 1.200 de lei.

22 aprilie 2008 - Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca şi ai Regiei Autonome de Transport Urban de Călători (RATUC) Cluj anunţă intenţia de a prelungi cu 15 kilometri linia de tramvai de pe Bulevardul Muncii până la parcul industrial în care este fabrica Nokia. Investiţia era estimată la 15 milioane de euro, bani ce urmau a fi obţinuţi din fonduri europene.

2 iulie 2008 - Terenurile de lângă Nokia se vând cu 100 euro/mp. Ţăranii din comuna Jucu au devenit agenţi imobiliari. Pentru terenuri pe care în 2007 cereau sub 10 euro/mp, după apariţia fabricii de telefoane au ajuns să solicite preţuri de până la 10 ori mai mari.

24 septembrie 2008 - Este finalizată unitatea de producţie de la Jucu, având loc deschiderea oficială a fabricii Nokia în prezenţa premierului de atunci, Călin Popescu Tăriceanu. La acel moment lucrau deja la Nokia Jucu 1.600 de oameni. Un angajat de pe liniile de ansamblare câştiga între 800 şi 900 de lei pe lună. Oamenii spuneau că sunt mulţumiţi pentru că lucrează într-un mediu curat şi că nu sunt deranjaţi că lucrează într-un sistem securizat, ca nişte "roboţi", identificaţi doar prin etichete: de exemplu, echipa 1B3.

10 octombrie 2008 - Nokia România anunţă că asigură un buget pe trei ani de 750.000 de dolari pentru a susţine tinerii clujeni în iniţiativa acestora de a se implica în problemele societăţii. Proiectul "Conectează-te la comunitate", derulat împreună cu International Youth Foundation, a presupus înfiinţarea a 45 de Cluburi de Iniţiativă Comunitară prin Tineret.

18 noiembrie 2008 - Producătorul de telefoane mobile a solicitat ajutor prin decizii anticriză din partea statelor unde dezvoltă afaceri. La unitatea clujeană s-au blocat angajările.

30 ianuarie 2009 - John Guerry, directorul Nokia România, i-a ameninţat voalat pe angajaţii nemulţumiţi de salariile mici, afirmând că există "o listă de aşteptare" cu oameni care vor să lucreze la fabrică. Informaţia a apărut într-un articol publicat de ziarul austriac Die Presse despre "comuna Nokia".

5 februarie 2009 - ZIUA de CLUJ titra: "În comuna Nokia minunile ţin doar un an". La un an de la deschiderea fabricii Nokia, în comuna limitrofă Clujului nu se mai vindea sau cumpăra nici o palmă de pământ.

27 februarie 2009 - Ambasadorul Finlandei în România, Irmeli Mustonen, a declarat după o vizită la fabrica de la Jucu că "Nokia o duce foarte bine la Cluj. Îi felicit pe cei de la Nokia pentru că sunt aici, pentru că lucrează aici".

21 mai 2009 - 200 de oameni sunt angajaţi la fabrica din Jucu, după ce Nokia dă afară 320 de salariaţi de la fabrica Salo (Finlanda).

8 iunie 2009 - S-au prăbuşit preţurile la terenuri în comuna Nokia. Proprietarii din zona Jucu şi-au redus pretenţiile cu până la 70% faţă de 2008.

9 decembrie 2009 - Conducerea fabricii de la Jucu a depus în cursul anului 2009 o serie de plângeri penale pe numele unor angajaţi acuzaţi de furt calificat. Mai exact, angajaţii au fost acuzaţi că au sustras din fabrică acumulatori de telefoane.

3 februarie 2010 - Fabrica din Jucu începe producţia de circuite integrate, după ce timp de doi ani activitatea s-a rezumat la asamblarea terminalelor mobile.

18 aprilie 2010 - Concernul de comunicaţii finlandez este principalul partener al JopShop 2010, târg de locuri de muncă organizat de către studenţii de la Universitatea Tehnică.

27 mai 2010 - Noul director Nokia România, Risto Meskus, spune că fabrica din Jucu a intrat în a doua fază a dezvoltării, iar până la sfârşitul anului va trebui să producă la capacitate deplină o nouă serie de telefoane. "În acest moment schimbăm portofoliul de telefoane produse. Această sarcină va fi o provocare foarte mare pentru întreaga organizaţie", a declarat pentru ZIUA de CLUJ Risto Meskus. Totodată, acesta a declarat că fabrica de la Jucu va continua procesul de dezvoltare în acest an şi va face noi angajări pe măsură ce acest lucru va fi cerut de piaţă. În ceea ce priveşte situaţia terenului pe care a fost construită fabrica, Meskus a mărturisit că discuţiile cu autorităţile locale privind cumpărarea acestuia de la Tetarom SA sunt într-un stadiu avansat şi vor fi finalizate în curând.

15 iunie 2010 - Telefoanele Nokia, locul 2 la export. Cele mai comercializate produse ale României în primul trimestru al anului au fost seturile de fişe pentru bujii, care s-au vândut pentru 336 de milioane de euro, urmate pe locul 2 de telefoanele mobile produse de Nokia în comuna Jucu. Celularele au înregistrat o creştere de 50% faţă de 2009, ajungând la un export total de 300 de milioane de euro.

7 februarie 2011 - O parte dintre oamenii care lucrau la fabrica de telefoane din comuna Jucu s-au adresat ZIUA de CLUJ pentru a relata condiţiile grele de lucru raportate la salariul foarte mic. "Într-o lună am lucrat 130 de ore şi am primit un salariu de vreo 550 de lei, iar în aprilie am făcut şi ore suplimentare, am ajuns la peste 200 de ore, şi am primit doar 70 de lei în plus", ne-a povestit o fostă angajată. Aceasta a spus că i se luau din salariu banii de transport, cafea şi masă. Circa 500 de oameni îşi dăduseră demisia de la fabrica din Jucu de la inaugurare până la acea dată.

10 februarie 2011 - La trei ani de la înfiinţare, fabrica Nokia din Jucu a produs o sută de milioane de unităţi. Telefonul cu numărul 100.000.000 a fost un Nokia C3 cu tastatură integrală, conexiune WiFi şi ecran TFT cu 262.000 de culori.

19 aprilie 2011 - Nokia România a ajuns la 4.000 de angajaţi, potrivit lui Risto Meskus, director general al companiei. Acesta a anunţat finalizarea proiectului social "Conectează-te la comunitate", derulat timp de trei ani, cu sprijin financiar de la companie.

27 aprilie 2011 - Planul de reorganizare şi disponibilizări al producătorului de telefoane mobile Nokia lasă pe drumuri 7.000 de angajaţi la nivel global. Programul prevede între altele şi închiderea centrului de cercetare-dezvoltare de la Cluj, unde lucrau 120 de persoane.

1 mai 2011 - Nokia a început la Cluj producţia de telefoane cu ecran tactil, fără tastatură fizică,

16 mai 2011 - Balanţa comercială a judeţului este pentru prima oară pozitivă: exporturile au fost mai mari cu 5,3 milioane de euro decât importurile. Producătorul de telefoane mobile Nokia, al doilea exportator al României, este principalul "vinovat" pentru plusul din balanţa comercială a judeţului, susţin specialiştii.

23 august 2011 - Datele financiare publicate de companie arată că afacerile Nokia România au explodat în 2010, având o creştere de 56%. Cu o cifră de afaceri de 1,6 miliarde de euro, Nokia România devine cea mai puternică firmă IT&C a României, următoarea clasată fiind Orange.

 

Comenteaza