Numele URIAŞE care puteau concerta la Cluj. Pe cine am ratat

Numele URIAŞE care puteau concerta la Cluj. Pe cine am ratat
Conducerea Cluj Arena a divulgat numele a trei mari artişti în legătură cu care s-au purtat negocieri, dar care nu au mai ajuns în oraşul nostru. De ce nu vin super-starurile la Cluj.

Directorul SC Cluj Arena SA, Radu Raţiu, a mărturisit că, în ultimii ani, au existat negocieri cu agenţii de organizare a evenimentelor pentru aducerea unor mari artişti pe stadionul din Parcul Mare, dar de fiecare dată acestea s-au împotmolit. Bryan Adams, Bon Jovi şi Robbie Williams sunt numele divulgate de Raţiu, în legătură cu care s-au purtat discuţii, dar promoterii fie nu au reuşit să semneze contracte cu aceştia, fie au ales să îi direcţioneze spre alte oraşe.

Desigur, la Cluj au existat numeroase evenimente în ultimul timp, în special în 2015. Au fost concerte cu Julio Iglesias, Jose Carreras, Eros Ramazzotti, Joe Satriani şi lista ar putea continua, dar numai Untold a reuşit să adune zeci de mii de spectatori şi să nu lase prea multe locuri libere pe Cluj Arena. Mai ales după apariţia Sălii Polivalente, care aspiră aproape toate evenimentele de până în 10.000 de spectatori, stadionul are doar şansa super-concertelor.

De ce nu vin artiştii care umplu stadioane la Cluj? I-am pus această întrebare unuia dintre cei mai cunoscuţi organizatori de evenimente din oraş, Mircea Buteanu. „Orice concert este guvernat de excel. Se fac socotelile şi se trage linie. Pe Cluj Arena trebuie să aduci 30-40.000 de oameni ca să merite, iar ca să strângi atâta lume trebuie să aduci un artist care are un onorariu de peste 500.000 de euro. Cu toate costurile, ajungi la 700.000, poate la un milion de euro. După aceea, începi socoteala inversă. Câţi oameni sunt în Cluj şi în împrejurimi? 3-400.000. Nu poţi concura cu Ungaria, cu bazinul Ruhr-ului, cu Belgia şi Olanda, unde sunt multe oraşe aproape şi o populaţie numeroasă. La Bucureşti sunt trei milioane de locuitori, de zece ori mai mult decât la Cluj. Ca să aduci un artist pe bani mulţi, îţi asumi un risc ridicat. Chiar şi un organizator de evenimente clujean ar putea prefera să meargă la sigur, la Bucureşti, decât să aducă un concert mare la Cluj", a spus Buteanu.

Acesta a explicat şi cum sunt plătiţi artiştii de mare calibru. „Artiştii ca Robbie Williams, de exemplu, nu merg oriunde, nu că ar avea el ceva cu Clujul. Ei vor 90-95% din încasări, oricum nu sub 85%, dar nu mai puţin de o sumă negociată, un milion sau chiar un milion şi jumătate de euro, bani pe care îi încasează în avans. Interesul lor este ca acel 90% sau 95% să însemne cât mai mult, ca să îşi sporească onorariul. Iar un oraş mare înseamnă nu doar un bazin sporit de spectatori, dar şi posibilitatea de a pune un preţ mai ridicat la bilete. S-a făcut o comparaţie complet greşită între Untold şi Tomorrowland, din Belgia. E aproape de Germania, de bazinul Ruhr, unde trăiesc 15 milioane de oameni cu salarii de minim 2.000 de euro. E mult mai simplu să faci acolo un astfel de festival decât la Cluj", a subliniat promoterul.

Cluj Arena are 30.335 de locuri, iar la concerte pot intra pe stadion 55-60.000 de persoane. Chiria percepută de SC Cluj Arena pentru o zi este de 10.000 de lei.

DECLARAŢII
„Anul acesta sper să avem un concert mare la Cluj, dar nu vă pot spune despre cine este vorba. Ştiu cu cine se negociază, dar concurenţa între organizatorii de evenimente este foarte mare, dacă facem public numele riscăm să provocăm o licitaţie. E un concert rock. În trecut s-a discutat să se organizeze concerte la Cluj cu Bryan Adams, Bon Jovi şi Robbie Williams, dar de fiecare dată a intervenit ceva"
Radu Raţiu, director SC Cluj Arena SA

„Publicul din Cluj este destul de bun pentru evenimente artistice, oamenii au posibilităţi financiare peste media ţării şi sunt mulţi studenţi, cărora le dau părinţii bani, dar un pic saturat. În 2015 a fost o ofertă prea mare de evenimente şi s-a ajuns ca la Jose Carerras să fie doar 2.000 de plătitori. E o conjunctură favorabilă, Clujul a profitat că alte oraşe dorm, dar nu va fi mereu aşa"
Mircea Buteanu, organizator de evenimente

 

Comenteaza