O clujeancă, condamnată la închisoare după ce a dotat mai multe spitale cu aparatură făcută într-o mahala din India
- Scris de Ioana Pîrlea
- 21 Ian 2016, 10:33
- Eveniment
- Ascultă știrea
Miercuri, 20 ianuarie 2016, magistrații Judecătoriei Cluj-Napoca au condamnat-o pe Stela Trif la 2 ani și 3 luni de închisoare cu executare. " (... ) condamnă pe inculpata TS pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunității Europene, sau din bugetele administrate de acestea, ori în numele lor, fapta prevazuta și pedepsită de art. art. 181 alin. 1,3 din Legea nr. 78/2000, modificată prin art. 79 pct. 12 lit. d din Legea 187/2012, cu art. 20 C.penal 1969, art. 5 NCP, la pedeapsa de- 2 ani închisoare. Condamnă pe inculpată pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la fals în declarații, faptă prevazută și pedepsită de art. 25 C.penal, rap. la art. 292 C.penal în formă continuată prev. de art. 41 alin. 2 C.penal ( 54 acte materiale), art. 5 NCP, la pedeapsa de 8 luni închisoare. Condamnă pe inculpata TSM pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnatura privată prevazută și pedepsită de art. 25 C.penal raportat la art. 290 C.penal, art. 5 NCP, la pedeapsa de 8 luni închisoare. În baza art. 33 lit. a si art. 34 C.penal, inculpata TSM va executa pedeapsa cea mai grea, la care adaugă un spor de 3 luni închisoare, rezultând pedeapsa finală de 2 ani si 3 luni închisoare în regim de detenție", se arată în decizia judecătorilor. Firmei sale, instanța i-a suspendat pentru o perioada de un an de zile activitatea și i-a interzis, pentru o perioada de trei ani, dreptul de a participa la achiziții publice. În plus, persoana juridică are acum de plătit 100.000 lei amendă penală.
Stela Trif, deţinătoare a firmei Redox Lab SRL, precum şi mai multor societăţi comerciale cu profil medical, a participat în 2009 la o licitaţie organizată de Ministerul Sănătăţii pentru achiziţionarea unor echipamente necesare intervenţiilor chirurgicale. În acel moment, femeia s-a angajat în faţa reprezentanţilor MS că cele 65 de aparate necesare spitalelor din ţară vor fi livrate de societatea italiană KW Apparecchi Scientifici, la preţul de 355.334 euro. După ce a studiat ofertele mai multor companii, Trif a decis ca achiziţia să se facă de la firma indiană Rajas Enterprises, iar în 2 februarie 2009 a încheiat contractul contra sumei de 165.450 de dolari (123.900 euro), având astfel un câştig de peste 150%. "Aparatura medicală a fost produsă în condiţii insalubre, într-un garaj insalubru în faţa căruia se plimbă nestingherite, prin praf, animale sălbatice, maimuţe şi bivoli sălbatici", se arată în rechizitoriul procurorilor. Pentru a acoperi fapta, Trif a cerut ca fiecare din cele 65 de aparate să poarte, la vedere, sigla producătorului italian - cel pe care femeia îl prezentase la licitația ministerului.
Chiar dacă femeii i-a fost adus la cunoștință faptul că echipamentele nu corespund specificaţiilor tehnice pentru onorarea contractului cu Ministerul Sănătăţii, aceasta nu a dat înapoi și a decis ca aparatura fabricată în India să ajungă în spitalele românești. În final, aparatura a ajuns în mai multe unități sanitare din țară, inclusiv în spitalele clujene: marfa a fost livrată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, la Centrul Regional de Trasfuzie Sanguină şi la Institutul Oncologic „Profesor Dr. Ion Chiricuţă". La scurt timp după primirea echipamentului, 44 de beneficiari au reclamat probleme încă de la prima utilizare, fiind raportate 152 de defecţiuni la Ministerul Sănătăţii! „Imediat după livrarea aparaturii medicale, beneficiarii finali au întâmpinat dificultăţi în exploatarea aparatelor, semnalând zilnic defecţiuni ale acestora", se precizează în rechizitoriul DNA.
Mai multe detalii despre cazul femeii și faptele prezentate în rechizitoriu puteți citi AICI, într-un articol din 2012 al publicației ZIUA de CLUJ.