O motocicletă veche de 100 de ani şi-a turat motorul la Turda VIDEO

O motocicletă veche de 100 de ani şi-a turat motorul la Turda VIDEO
Motocicliştii de pretutindeni s-au întâlnit, ieri, la Turda, la cea de a noua ediţie a concursului Eastern European Vintage Rally. Aici a ajuns şi una dintre cele mai vechi motociclete din lume, condusă de faimosul Ron "Old Bloke" Fellowes.

Turdeanul Zamfir Pop a avut ocazia să-l întâlnească pe Ron şi a postat povestea acestuia şi a motocicletei sale veche de 100 de ani pe youtube, dar şi pe blogul personal. Bloke a pornit din Australia cu motocicleta FN (Fabrique Nationale) fabricată în Belgia în anul 1910 cu care a străbătut până acum Nepal, India, Pakistan, Iran, Turcia şi Bulgaria.

Întrebat de unde are motocicleta, Ron a răspuns că "un bărbat a venit la garajul unde lucram eu şi a zis că are acasă o <motocicletă fosilă>. Am zis că mi-ar plăcea să o văd. Am mers acasă la el şi când am terminat cu glumele, bărbatul mi-a spus < tu eşti singul om care poate să-i redea viaţa. Poţi să o iei.> Nu avea motor aşa că am scris la fabrica unde s-au făcut modele de genul şi cei de acolo mi-au trimis nişte poze şi componente".

Ron spune că nu ar vinde niciodată motocicleta. O iubeşte prea mult. "Dacă ar fi să o cumperi, ar trebui să îţi iau soţia, copii, casa şi încă ar mai trebui să îmi dai bani. Nu o poţi cumpăra. Nu are preţ. Iubesc maşina asta", îi spune Ron turdeanului.

Ron Fellowes se apropie de 70 de ani. În anii '80 a călătorit, împreună cu soţia sa, 200.000 de kilometri, prin 24 de ţări. Acum se îndreaptă spre Belgia pentru a sărbători cei 100 de ani de la fabricarea motocicletei pe care o conduce, şi unde îl va întâmpina chiar regele Belgiei. Motocicleta sa are doar patru cai putere, nu are ambreiaj iar la semafor porneşte numai dacă motociclistul demarează ... cu picioarele.

Câştigătorii competiţiei de la Turda au fost selectaţi în functie de capacitatea cilindrică şi anii vechime pe care îi deţine motorul. La categoria 125-350 cc locul I a fost câştigat de Costisor Dragos (53,74s), locul II: Abori Balacm (55.24s) şi locul III: Nagy Istvan (56.67s).

 

 

Etichete
Comenteaza