O parte din angajaţii din administraţia clujeană, ameninţaţi de concediere VIDEO

O parte din angajaţii din administraţia clujeană, ameninţaţi de concediere VIDEO
Unele persoane care lucrează în instituţiile clujene şi-ar putea pierde slujbele ca urmare a ordonanţei 77 din 2013, care prevede eliminarea posturilor vacante din instituţiile publice, dar şi reducerea personalului existent cu 4%. La Cluj, ordonanţa afectează Prefectura, Consiliul Judeţean, primăriile, dar şi instituţii precum Direcţia de Sănătate Publică sau Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Prima instituţie care va face concedieri ca urmare a ordonanţei este Prefectura Cluj, unde lucrează 106 persoane.

"Ordonanţa 77 afectează toate instituţiile publice, implicit instituţia prefectului. Practic, tot ce înseamnă posturi vacante vor fi desfiinţate şi 4% din posturile efectiv ocupate vor fi tăiate, oamenii urmând să fie disponibilizaţi", a menţionat subprefectul Mihnea Iuoraş.

Conducerea Prefecturii a discutat cu angajaţii pentru a vedea dacă există angajaţi dispuşi să plece din instituţie.

"Din aceste 106 persoane, patru vor fi disponibilizate, doi din instituţia prefectului şi câte o persoană de la Serviciul de permise şi o persoană de la serviciul paşapoarte", a adăugat Iuoraş.

Instituţia Prefectului are în prezent un singur post vacant, de şofer, care se desfiinţează. Reprezentanţii Prefecturii susţin că şi fără reduceri de personal, numărul angajaţilor este insuficient. Printre instituţiile unde se vor face disponibilizări, conform ordonanţei 77, se numără şi Inspectoratul Şcolar Judeţean.

"Posturi vacante nu avem în momentul acesta în afară de cel de auditor şi nu se pune problema pentru că nu intră în categorie, e post unic. În rest, nu prea avem de unde face reduceri, s-au făcut reduceri de-a lungul timpului. Avem un număr foarte mic de posturi raportat la cele 10.486 de angajaţi pe care îi avem în sistem", a arătat Valentin Cuibus, inspector şcolar general al ISJ CLUJ.

La ISJ Cluj lucrează 40 de persoane, dintre care 28 sunt inspectori şcolari.

"Competenţele inspectoratului au crescut foarte mult în ultima periopadă, dar resursele umane nu. Deci nu se pune problema unor reduceri pentru că ar fi greu să ne descurcăm ţinând cont de toate activităţile pe care le avem şi nici nu avem niciun semnal în această direcţie în acest moment", a adăugat Cuibus.

Conducerea Consiliului Judeţean Cluj susţine că niciunul dintre cei 107 angajaţi ai instituţiei nu îşi va pierde locul de muncă.

"La ora actuală, avem 34 de posturi libere, dar posturile erau blocate din cauza legislaţiei anterioare. Ele practic vor fi radiate. Se lucrează la o analiză pentru că mâine se va merge la Bucureşti la ANFP pentru a prezenta situaţia şi a se prezenta o eventuală schemă de organizare, dar trebuie spus clar că nu afectează nici măcar un loc de muncă", a precizat Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj.

Şi primăriile ar trebui să îşi reducă personalul.

"S-au tăiat posturile vacante, ce se va putea elibera se va putea face numai după ce se va ajunge numai la un nivel al personalului din administraţie", a menţionat primarul Emil Boc.

În următoarele zile, toate instituţiile trebuie să primească informări de la ministerele de resort cu privire la disponibilizări.

Reporter: Cristina PÎRVU

Imagine: Rareş RÂŞNOVEANU

Comenteaza