O regizoare franceză dă mâine lecţii la Cluj

O regizoare franceză dă mâine lecţii la Cluj
Emilie Deleuze, regizoarea franceză invitată specială a Festivalului Filmului Francez la Cluj susţine mâine o lecţie de cinema despre producţia de film pentru televiziune şi pentru marele ecran - care sunt diferenţele şi ce sfaturi dă.

Seminarul are loc la mediateca Institutului Francez din centrul Clujului.

Deleuze asistă mâine şi la proiecţia filmului "În doi e mai uşor", la ora 17 la Cinema Victoria.

Fiica filosofului Gilles Deleuze, Emilie Deleuze realizează primul său scurt‐metraj "Un homme faible" în 1984. Urmează apoi studii de regie la Fémis (scoala specializată pe domeniul audio‐vizual). După mai multe scurt metraje, se face remarcată în 1994 cu filmul de televiziune L'Incruste, cu Claire Keim şi Benoît Magimel. Este ultimul segment, consacrat adolescenţei la începuturile anilor 80, din seria Tous les garçons et les filles de leur âge, la care participă şi regizori confirmaţi precum André Techiné, Claire Denis şi Olivier Assayas.

În 1999 apare primul ei lung metraj "Peau neuve", cu Samuel Le Bihan, prezentat la festivalul de la Cannes în secţiunea Un certain Regard, unde obţine premiul Fipresci al criticii internaţionale. Ea dă dovadă de un talent deosebit şi un gust pentru spaţiile largi, elemente care se regăsesc şi în cel de‐al doilea film al său, Mister V., selecţionat la festivalul de la Locarno în 2003, şi în care personajul principal este un cal. Cea mai recentă producţie a sa, În doi e mai uşor, este un film de televiziune realizat pentru ARTE şi va fi proiectat în cadrul festivalului filmului francez sâmbătă (17 noiembrie ora 17) şi urmat de discuţii.

 

Vezi aici programul complet al festivalului

 

Comenteaza