News alert ONG de pace cere alegeri anticipate: ”Autoritatea politică și-a pierdut autoritatea morală și dreptul de a guverna”

ONG de pace cere alegeri anticipate: ”Autoritatea politică și-a pierdut autoritatea morală și dreptul de a guverna”
PATRIR are ca obiectiv facilitarea proceselor de pace

Prima organizație internațională din România care activează în procesul de consolidare a păcii, facilitarea proceselor de pace și prevenirea violenței în zonele afectate de conflicte din întreaga lume a emis un comunicat prin care solicită alegeri anticipate.

 

PATRIR, prima organizație internațională din România care activează în procesul de consolidare a păcii, facilitarea proceselor de pace și prevenirea violenței în zonele afectate de conflicte din întreaga lume - inclusiv Siria, Libia, Irak, Sudan, Afganistan, Cipru, Irlanda de Nord și în alte părți, a emis un comunicat privind evenimentele petrecute vineri seara, la București. În acesta se arată că ”o investigație a violenței din 10 august și asigurarea responsabilității persoanelor și autorităților relevante este esențială pentru încrederea în instituțiile statului și buna guvernanță în țară”. PATRIR merge mai departe și solicită organizarea de alegeri anticipate! ”Actuala configurație politică care guvernează România și-a pierdut autoritatea morală și dreptul de a guverna. Apelul la noi alegeri ar trebui acum considerat o prioritate pentru toate partidele, cetățenii și instituțiile din țară”, se precizează în text. Institutul cu sediul la Cluj face din start precizarea că este complet independent și nu este afiliat cu niciun partid sau instituție politică.

”Vineri, 10 august, au avut loc incidente violente serioase în timpul demonstrațiilor din București, capitala României. Această violență a implicat acțiuni ale unui număr mic de protestatari, precum ș ceea ce a fost perceput ca o reacție disproporționată a unor membri ai jandarmeriei din România. Ea vine în contextul unui conflict continuu și a unor provocări asupra statului de drept și a bunei guvernări în România și denotă o provocare mai profundă în societatea și guvernarea noastră în acest moment critic.

PATRIR are o istorie îndelungată de sprijinire a angajamentului democratic și de consolidare a statului de drept și a bunei guvernări, inclusiv cooperarea cu instituțiile statului român în acest scop. Recunoaștem că majoritatea covârșitoare a cetățenilor care au participat la demonstrație, vineri - inclusiv zeci de mii de reprezentanți ai diasporei românești care s-au întors acasă pentru a participa la demonstrație - au acționat în pace, exercitându-și drepturile democratice pentru a demonstra și cere responsabilitate, încetarea corupției din partea autorităților de stat și a partidelor politice. De asemenea, recunoaștem că, în fiecare zi și în timpul demonstrațiilor din trecut, majoritatea covârșitoare a ofițerilor de poliție și ofițeri de aplicare a legii din România acționează în conformitate cu legea pentru a proteja siguranța și bunăstarea cetățenilor români. Ambele roluri sunt fundamentale pentru o societate sănătoasă și o bună guvernare în țară.

Aproape 30 de ani după Revoluție și la centenarul nașterii României ca stat modern ne confruntăm cu un anacronism profund. România se dezvoltă dinamic printr-o societate bogată, diversă și inovatoare. Cetățenii, studenții, liderii de afaceri, artiștii și comunitatea românească mai largă - atât la nivel național, cât și în străinătate, precum și a tuturor naționalităților și mediilor - contribuie la crearea unei societăți sănătoase, favorabile incluziunii și prosperității. În paralel, atmosfera politică din țară este profund disfuncțională, polemică și polarizată. Actorii politici desfășoară, de asemenea, atacuri debilitante asupra organizațiilor societății civile și contribuie la crearea unui mediu nesănătos, care să slăbească angajamentul civic. Mulți dintre cei aflați în conducerea politică a României - în cadrul partidelor - au manifestat dispreț pentru statul de drept, buna guvernare și drepturile democratice ale cetățenilor. Prin acțiunile sale din ultimul an, actuala configurație politică care guvernează România și-a pierdut autoritatea morală și dreptul de a guverna. Apelul la noi alegeri ar trebui acum considerat o prioritate pentru toate partidele, cetățenii și instituțiile din țară.

Reputația României la nivel internațional a fost consolidată în ultimul an prin implicarea cetățenilor și a diasporei. Într-o perioadă de provocări și confruntări din ce în ce mai mari la nivel internațional, imaginea a sute de mii de cetățeni români care demonstrează și se angajează democratic pentru a solicita o bună guvernare, responsabilitate și supremația legii a inspirat populația din Europa și din lume. Implicarea Uniunii Europene, a aliaților Statelor Unite și a României este, de asemenea, esențială. Cetățenii români și autoritățile de stat au atât responsabilitatea de a asigura că demonstrațiile și acțiunile civice rămân eliberate de violență și de intimidare. Violența este incompatibilă cu democrația, autoritatea legitimă și buna guvernare. O investigație a violenței din 10 august și asigurarea responsabilității persoanelor și autorităților relevante este esențială pentru încrederea în instituțiile statului și buna guvernanță în țară.

Dincolo de evenimentele din ultima vineri, cu toate acestea, provocările cu care se confruntă România sunt mai profunde. Depășirea corupției, asigurarea unor investiții solide în infrastructură și sprijin pentru crearea de locuri de muncă, angajarea corectă, salariile corespunzătoare și investițiile semnificative în sistemele noastre de sănătate și educație sunt esențiale pentru viitorul țării. Ele cer o revigorare a participării democratice și a bunei guvernări - și pentru cetățeni, studenți, organizații civice, întreprinderi, jurnaliști, avocați, cetățeni și politicieni; părțile implicate trebuie să se unească și să identifice pozitiv ceea ce vrem pentru viitorul țării. Guvernul și instituțiile de stat ale României există pentru a servi țara și oamenii din România. Funcția și mandatul lor principal sunt asigurarea bunei guvernări și abordarea în mod responsabil a nevoilor reale ale țării. Nu au reușit să facă acest lucru. Organizarea de noi alegeri este acum o prioritate pentru țară. Asigurarea libertății de corupție, a libertății de violență și a statului de drept este responsabilitatea tuturor cetățenilor - demonstranților și a jandarmeriei. Acțiunea și angajamentul civic, inclusiv de către diaspora românească în străinătate și aliații din întreaga lume, ar trebui să continue să atingă acest obiectiv”, scriu cei ce la PATRIR.

 

 

Comenteaza