Operațiunea „Speed”: Polițiștii de la Rutieră din toată țara ies în stradă pentru a-i depista pe vitezomani
- Scris de Nicu Mitrea
- 17 Apr 2023, 13:15
- Eveniment
- Ascultă știrea
Polițiștii rutieri vor organiza, timp de o săptămână, cea mai mare acțiune pentru depistarea celor care depășesc viteza legală.
Potrivit Programului Operațiunilor Europene 2023 al Organizației Polițiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), se va desfășura, în perioada 17-23 aprilie 2023, acțiunea „Speed”, destinată verificării respectării regimului legal de viteză și prevenirea accidentelor.
De asemenea, operațiunea „Speed Marathon” va avea loc, în data de 21 aprilie 2023, în cadrul aceluiași program, unde toți polițiștii de la Rutieră vor acționa cu prioritate pentru depistarea șoferilor care depășesc viteza legală. Aceștia vor folosi echipamente de supraveghere a traficului rutier și măsurarea vitezei de deplasarea a autovehiculelor din dotarea Poliției Române.
Această acțiune pentru depistarea vitezomanilor vine în contextul în care, doar în perioada 1 ianuarie - 9 aprilie 2023, s-a înregistrat, la nivel național, 183 de accidente rutiere grave, în urma cărora 81 de persoane au decedat și 145 au fost rănite grav, potrivit Inspectoratul General al Poliţiei Române.
"În România, viteza maximă admisă în localități este de 50 sau 70 km/h, cu acordul administratorului drumului public, respectiv 90/100 km/h în afara localităților, 120 km/h pe drumurile expres și 130 km/h pe autostrăzi.
Recomandăm conducătorilor auto să respecte regimul legal de viteză aplicabil pe tronsonul de drum pe care circulă, să adapteze în permanență viteza la condițiile meteo-rutiere, să circule cu prudență și să respecte semnalele polițiștilor rutieri.
Pietonilor le recomandăm să respecte regulile de circulație aplicabile lor: aceștia trebuie să traverseze strada pe marcajul pietonal, prin dreptul indicatoarelor „Trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai la culoarea verde a acestora, să evite să pună conducătorii de autovehicule in situația de a frâna brusc pentru a le acorda prioritate și să constituie prin comportamentul lor un exemplu pozitiv pentru cei mici", se arată într-un comunicat IGPR.
Astfel, 19,2% din totalul accidentelor grave a avut viteza drept cauză generatoare.