Optimist, "fratele" lui Brego, din "Stăpânul inelelor". Cai excepţionali la Salina Equines Horse Trophy

Optimist,
Peste 180 de cai au sosit joi la Turda, pregătiți să participe la competiția hipică internațională Salina Equines Trophy. Dintre aceștia, 110 vor intra în competiția cu obstacole iar restul vor putea urmăriți în probe de anduranță și atelaje.

Ziua de joi a fost destinată concurenților și acomodării cailor, iar competițiile hipice propriu-zise vor debuta de vineri, 17 iunie, de la ora 18:30.

Echitația este considerată de unii, alături de automobilism, drept un sport scump. Proprietarii de manejuri spun, însă, că fac eforturi ca acest sport să devină unul cât mai accesibil publicului larg. Dacă e sau nu așa, rămâne să aprecieze fiecare. În hipism, un adevăr rămâne mereu constant și poate fi ușor văzut fie că te pricepi, fie nu la acest sport: noblețea calului, atunci când este condus și controlat de către stăpânul - ori mai bine spus de către prietenul său, omul.

"Ca să începi să te familiarizezi cu echitația nu e nevoie de o sumă imensă de bani", spune Alin Cătinaș, proprietarul manejului de la Sălicea. Cătinaș este cunoscut pentru pionieratul pe care l-a făcut în domeniul creșterii cailor și a competițiilor hipice, în județul Cluj.

Pentru întreținerea unui cal e nevoie în medie de 550 de euro, fără a participa în competiție, iar un căluț poate fi achiziționat de la circa 5.500 de euro în sus. Dacă sunt sume mari, mai există varianta închirierii unui cal sau cea a orelor de călărie. Centrul de echitație de la Sălicea are cam 20 sportivi legitimați, cu vârste de la 5 la 60 de ani. "Există pentru început și varianta cursurilor de călărie. Avem cam 20-30 de cursanți pe zi", spune Cătinaș.

În competiția de la Turda, pe durata celor trei zile, vor putea fi admirați cai ce sunt adevărate vedeteori promit să fie camioni, mai adaugă Alin Cătinaș, coordonatorului competiției de obstacole de la Turda. Aceștia vor evolua sub conducerea unor nume cunoscute în România, precum Ionel Bucur, Mihai Neacșa, Radu Ilioi ori mai tinerii Ionuț Ursache sau Florin Lateș.

Cătinaș a mai precizat că în concurs vor putea fi admirați și caii Bella și Western Wind. Bella, de 3 ani şi jumătate, este un cal din rasa Oldenburg, un cal ce are o statură corectă cu mișcări dinamice, largi și elastice. Poartă cu ea liniile de sânge ale cailor anglo-normanzi, dar și genele transmise din liniile arabilor englezi ori cele ale armăsarilor Westfalieni.

"Este unul din caii noștri ce promite", spune Alin Cătinaș. Western Wind, alintat de către cei din manej cu numele de Optimist, este un cal din rasa olandeză. La cei 13 ani, Optimist este considerat un cal la maturitate, în forța vârstei.

Un fel de frate a lui Optimist a fost calul Brego din "Lord of the Rings". Calul care îl salvează pe Aragorn și îl duce spre Helm`s Deep a fost, în film, un cal din rasa olandeză.

Chiar dacă la Turda nu vor fi prezenți Arod, calul lui Legolas, nici Rocinanta lui Don Quijote, pentru următoarele trei zile vor intra în competiția Salina Equines Horse Trophy cei mai frumoși cai din România, iar asta merită văzut.

Un text de Horea Hudrea, infoaries.ro

Comenteaza