Oraşul roman de sub criptele Mănăstirii Franciscane

Oraşul roman de sub criptele Mănăstirii Franciscane
Arheologii au descoperit în inima municipiului Cluj-Napoca, sub mănăstirea din Piaţa Muzeului, o secţiune de aproape 3 metri dintr-un zid roman reutilizat în perioadele medievală şi gotică.

Descoperirea a fost făcută în urmă cu puţin timp, în acelaşi şantier arheologic în care au fost găsiţi Romeo şi Julieta, două schelete care se ţin de mână, înmormântate în acelaşi sicriu, într-un cimitir medieval situat în curtea fostei Mănăstiri Franciscane din Cluj-Napoca.

"E foarte importantă descoperirea, zidul roman, precum şi întregul şantier arheologic de sub Mănăstirea Franciscană din oraş, pentru că am identificat aici locuinţe post-romane, o vatră înconjurată de stâlpi care corespunde unei locuinţe. Zidurile romane reutilizate în perioada medievală şi gotică demonstrează că oraşul actual a fost construit pe temelie romană", a explicat arheologul Viorica Rusu.

Povestea de dragoste între Romeo şi Julieta de la Cluj se rescrie, datorită echipei de antropologi care au lucrat pe şantierul clujean. Este posibil ca Romeo de la Cluj să nu fi murit din dragoste, ci în urma unui accident. "Rănile lui Romeo i-au provocat moartea. Cel mai probabil a suferit un accident teribil, e posibil să fi fost prins între două ziduri", a explicat şeful echipei de arheologi, Adrian Andrei Rusu.

Arheologii susţin că, din primele cercetări, zidul roman de sub Mănăstirea Franciscană de la Cluj ar putea face parte din sediul procuratului financiar din Dacia Porolisensis. Suprapus zidului a fost descoperit un osuar care datează din secolul al XVIII-lea.

"Am descoperit o serie de cranii care datează din secolul al XVIII-lea, iar unul dintre ele are un aspect inetersant: cutia craniană este perforată. Este posibil să fi fost străpunsă de o săgeată", a explicat Andrei Rusu. De asemenea, echipa de arheologi clujeni a descoperit şi o serie de galerii subterane care datează din perioada gotică.

Comenteaza