Cercetările arheologilor clujeni în cetăţile dacice, pe un site în 6 limbi

Cercetările arheologilor clujeni în cetăţile dacice, pe un site în 6 limbi
Un site care reuneşte informaţii despre civilizaţia dacică, după cercetările făcute de arheologi clujeni şi hunedoreni, a fost lansat azi de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj.

Site-ul cetati-dacice.ro e un instrument util în special pentru pentru pasionații de civilizația dacică, aceştia vor avea acces la informațiile și descoperirile ce țin de siturile arheologice din Munții Orăștiei, realizate de către cercetătorii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca, ai Universității "Babeș-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca și ai Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva. În aceste condiţii rezultatele Programului Multianual de Cercetare Arheologică Cetățile Dacice din Munții Orăștiei vor fi făcute publice în mod constant "pentru a populariza și promova reminiscențele unei culturi încă destul de puțin cunoscute în rândul românilor", după cum explică cercetătorii.

„Cercetarea epocilor dacice și romane se bucură de o lungă tradiție în cadrul MNIT: de peste șase decenii, oameni pasionați, specialiști ai muzeului, efectuază neîntrerupt săpături arheologice în zona capitalei Daciei preromane, Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei. Ruinele cetăților, care se pot vedea și astăzi, oferă o imagine destul de clară a unei civilizații înfloritoare din Epoca Fierului. Știm că pasiunea noastră pentru rădăcinile neamului este împărtășită de mulți, de aceea ne-am dorit să creăm acest portal, pentru ca oamenii să aibă ușor acces la informațiile referitoare la civilizația dacică și la rezultatele cercetărilor noastre", spune directorul Muzeului de Istorie a Transilvaniei, Carmen Ciongradi.

Site-ul include informații generale referitoare la cele șase cetăți care compun ansamblul dacic, este vorba de Sarmizegetusa Regia, Costești-Cetățuie, Costești- Blidaru, Luncani- Piatra Roșie, Bănița și Căpâlna, dar şi detalii privind eforturile depuse în vederea includerii acestuia în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Pagina e disponibilă în șase limbi de circulație internațională - română, maghiară, engleză, franceză, germană și spaniolă.

În anul 2012, sub coordonarea Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, s-au pus bazele unui proiect mai amplu de cercetare arheologică - Programul Multianual de Cercetări Arheologice din Munţii Orăştiei, finanţat de către Ministerul Culturii din România şi având ca obiectiv investigarea, cercetarea și valorificarea publică a rezultatelor cercetărilor desfășurate în această zonă.

Comenteaza