Orgi cu istorie, în Clujul nevăzut

Orgi cu istorie, în Clujul nevăzut
Trecem zilnic pe lângă ele, dar nu toată lumea ştie ce ascund. Bisericile vechi de secole din centrul Clujului merită vizitate, nu neapărat în scop religios, ci pentru o experienţă plină de istorie şi mister. Mai mult de atât, impunătoarele construcţii ascund orgi vechi de sute de ani a căror sunet puternic îţi ridică părul de pe mână. Cei interesaţi au putut descoperi şi cunoaşte mai bine felul în care funcţionează o orgă.

Bisericile Sf. Mihail, Reformată cu două turnuri şi Unitariană au fost punctele atinse într-un tur ghidat al orgilor din Cluj. Un absolvent al Facultăţii de Pedagogie Muzicală din Cluj a fost persoana cea mai în măsură să ghideze şi să dea explicaţii referitoare la istoria şi mecanismul bătrânelor orgi şi de a răspunde la întrebări.

Turul ghidat în limba română a început cu Biserica Reformată cu două turnuri, din zona cu Regionala C.F.R., unde şi-au dat întâlnire în jur de zece persoane dornice să înveţe ceva nou. Interiorul bisericii impresionează prin stilul arhitectural, iar tunelurile, încăperile aferente mici, şi întunecate şi uşile grele şi vechi dau impresia că te afli într-un castel plin de mister. Atracţiile principale sunt cele două orgi, una nefuncţională, alta funcţională, la care se cântă şi în prezent în timpul slujbei.

„Este o orgă barocă şi una relativ nouă. Orga barocă, din păcate, nu mai este funcţională, dar se fac demersuri pentru restaurarea ei şi costă enorm. A fost construită de Michael Kesner pe baza unui contract încheiat în 1774. Orga funcţională pe care se cântă în timpul slujbelor, datează din 1941 şi a fost construită de un meşter din Ungaria", a explicat ghidul Gyorgyjakab Miklos.

A urmat Biserica Unitariană de lângă Liceul Brassai, unde cei prezenţi au rămas impresionaţi de formatul orgii, de dimensiunile instrumentului şi de metoda prin care se reglează volumul sunetului care iese din orgă.

"Aici este o orgă mai specială, unde am putut vedea că orga este mai nouă decât biserica. Se poate observa foarte uşor din faptul că acolo sunt trei corpuri din care două sunt înafara balconului, iar unul este în balcon. Constructorul de orgi a considerat oportună această variantă tocmai pentru a scoate la iveală caracteristicele cele mai bune ale instrumentului. Orga originală din Biserica Unitariană datează din 1906, a fost construită de Samuel Metz şi a fost completată şi extinsă în 1930. Tuburile prin care iese sunetul se află în nişte dulăpioare din lemn care, atunci când se deschid prin apăsarea pedalei de sub orgă, permit ridicarea volumului cântecelor", a spus ghidul.

Destinaţia finală a fost Biserica Sf. Mihail unde curioşii au putut descoperi o orgă ce funcţionează mecanic. Cei care au mai vizitat faimoasa biserică, cu siguranşă au văzut orga aflată la etaj. Ceea ce porbabil nu ştiu,însă, este faptul că în spatele ei se mai află o orgă cuplată la cea dintâi.

„Orga Bisericii Sfântul Mihail este e orgă barocă construită în secolul XVIII, de stil şi construcţie mecanică, totul este mecanic, fără electronică. Are un sunet strălucitor pe stil baroc, 35 de registre, asta înseamnă 35 de timbre diferite care pot fi utilizate pentru a crea diferite sunete sau culori muzicale. Există registre principale, registre de flaut, registre de cordari, registre de ancii şi mixturi, toate laolaltă, combinate oferă diferite timbre sonore. Instrumentul este deosebit pentru că a fost lărgit prin cuplarea unui instrument independent care a fost adăugat în anii 1991-1995 şi prin faptul că are astfel două manuale diferite, se pot interpreta piese pentru două orgi. Ceea ce mai este interesant este faptul că are două faţade, şi anume orga principală care se vede de jos din parterul bisericii şi altala fel de deosebită şi ornamentată care se vede în corul bisericii, sus. Vom avea încă un instrument care va fi amplasat jos, la parter , tot o orgă barocă, mai mică, cu opt registre, construită în 1768 de către Johannes Han şi acum a fost restaurată", a spus Potyo Istvan, organistul principal al Catedralei Sf. Mihail Cluj.

Turul orgilor a este organizat în cadrul Zilelor Culturale Maghiare. Tururi în limba română se mai fac vineri de la ora 16 cu plecare de la Biserica Reformată cu două turnuri şi sâmbătă de la ora 15 cu plecare de la Biserica Sf. Mihail. Tururi în limba maghiară se mai fac miercuri de la ora 15:30, vineri de la ora 15 şi sâmbătă de la ora 10, cu plecare de la Biserica Reformată cu două turnuri. Tururile ghidate sunt gratuite.

 

Comenteaza