Parlamentul dă liber împușcării a peste 400 de urși în acest an

Parlamentul dă liber împușcării a peste 400 de urși în acest an
| Foto: Facebook / Virgil Păcurar

Camera Deputaților a adoptat luni, 15 iulie, modificarea Legii vânătorii prin introducerea unor noi cote de prevenție și intervenție la ursul brun. Astfel, nivelul de prevenție, adică numărul urșilor vânați la liber în acest an, va fi de 426 și se împarte între fondurile cinegetice.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 214 voturi „pentru”, șapte „împotrivă” și 23 de abțineri.

 În prezent, cotele sunt aplicate în baza unui ordin de ministru al Mediului: 120 de urși pot fi omorâți după nivelul de prevenție, în timp ce nivelul de intervenție este de 80 de exemplare. 

Cotă de prevenție înseamnă că asociațiile de vânători pot împușca orice urs, oricând, fie el pui, femelă sau mascul, chiar dacă animalul nu este agresiv și indiferent dacă există sau nu dovezi că a atacat o gospodărie. Preventiv, adică, nu doar în situații punctuale de urgență. Cota de intervenție înseamnă mai multe tipuri de acțiuni: împușcare, alungare, eutanasiere și relocare.

Din cota maximă de intervenție la nivel național, care va fi de 55 de urși, începe să se scadă numărul de urși eutanasiați, împușcați sau mutați după depășirea cotei alocate fiecărui fond cinegetic.

Comenteaza