Participanţii la Electric Castle, sub paza poliţiştilor. Sfaturi pentru a nu fi amendat

Participanţii la Electric Castle, sub paza poliţiştilor. Sfaturi pentru a nu fi amendat
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj detaşează suplimentar 50 de agenţi pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a festivalului de muzică electronică de la Bonţida.

Aceştia vor acţiona zilnic, în plus faţă de activităţile dispozitivelor curente din teren, pentru desfăşurarea în bune condiţii a evenimentului, pentru fluidizarea traficului rutier, precum şi pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor în domeniul economic.

Oamenii legii îi sfătuiesc pe participanţii la festival să nu lege prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant şi să fie prudente în relaţiile cu persoanele nou-cunoscute sau cunoscute întâmplător.

"Nu uitaţi că printre oameni amabili şi binevoitori puteţi întâlni adesea escroci, care vă pot influenţa să comiteţi infracţiuni sau să deveniţi victimele acestora. Nu intraţi în anturaje dubioase! Niciodată nu puteţi şti cu certitudine ce intenţii au persoanele pe care tocmai le-aţi cunoscut", transmit reprezentanţii IPJ Cluj. 

De asemenea, li se recomandă să se ferească de plasatorii şi consumatorii de droguri, oricât de tentante ar fi „atenţiile" oferite, şi să nu primească nimic de la persoane necunoscute sau despre care au puţine informaţii. "O bomboană, banala gumă de mestecat sau un suc pot conţine drogul care vă face dependenţi, fără voia voastră", atrag atenţia poliţiştii.

Pentru a nu fi implicaţi în evenimente neplăcute, IPJ Cluj precizează că, în conformitate cu prevederile Legii 61/1991, republicată, constituie contravenţii și se pedepsesc cu amendă:

- săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice.

- constituirea unui grup format din trei sau mai multe persoane, în scopul de a sãvârşi acţiuni ilicite, contrare ordinii şi liniştii publice şi normelor de convieţuire socialã, precum şi actele de încurajare sau sprijinire, sub orice formã, a unor astfel de grupuri de persoane, care incitã la dezordine socială.

- aruncarea asupra unei persoane, construcţii sau asupra unui mijloc de transport cu obiecte de orice fel, cu substanţe inflamante, iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, corosive sau care murdãresc, dacã nu s-au produs vãtãmãri ale integritãţii corporale sau sãnãtãţii, ori pagube materiale.

- scrierea sau desenarea, fãrã drept, pe pereţii clãdirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosinţã comunã aflate în locuri publice, deteriorarea prin orice mijloc a acestora, precum şi dezlipirea sau distrugerea, fãrã drept, a reclamelor, anunţurilor şi afişelor legal expuse în locuri anume destinate.

- provocarea ori participarea efectivã la scandal, în locuri sau localuri publice. 

- consumul de bãuturi alcoolice în locuri publice.

- refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identitãţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificatã a organelor de urmãrire penalã sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

- împiedicarea, sub orice formă, a organului de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice de a-şi îndeplini obligaţiile de serviciu privind legitimarea sau conducerea unei persoane la sediul poliţiei ori a altui organ de stat, de a lua măsurile necesare pentru menţinerea ori restabilirea ordinii publice.

Comenteaza