Pașapoartele de vaccinare pentru resuscitarea turismului, pe ordinea de zi a liderilor UE

Pașapoartele de vaccinare pentru resuscitarea turismului, pe ordinea de zi a liderilor UE
| Foto: Planet Ware

Liderii UE discută joi în problema realizării unor pașapoarte de vaccinare pentru cetăţenii statelor membre care s-au vaccinat împotriva Covid-19. În cazul celor care au rămas în ultima etapă de vaccinare ar fi vorba despre discriminare. 

Decizia liderilor vine în contextul în care mai multe țări din sudul UE care depind puternic de turism sunt disperate să salveze sezonul turistic de vară, relatează miercuri Reuters, care citează un draft de concluzii pe care l-a consultat.

Lockdown-urile la nivel național de anul trecut au dus la cea mai puternică recesiune prin care a trecut vreodată blocul comunitar, afectând în special sudul UE, unde economiile sunt adesea mult mai dependente de turişti, într-un mod disproporţionat.

Astfel, în condițiile în care campaniile de vaccinare împotriva Covid-19 încep să capete ritm, unele guverne, precum cele din Spania și Grecia, încep deja să facă demersuri pentru adoptarea unui pașaport valabil la nivelul UE pentru persoanele care s-au vaccinat, astfel încât ele să poată călători din nou fără restricții.

Deși statele membre sunt de acord că varianta unui pașaport de vaccinare este corectă și binevenită, încă este de lucru în privința detaliilor, respectiv dacă certificatul să fie în format digital, dacă să fie acceptat la nivel global şi în ce stadiu al vaccinării, în general în doi paşi, ar trebui emis, scrie Reuters, citat de Agerpres.

Deși ideea unor pașapoarte este binevenită, călătoria în baza unor asemenea documente ridică şi unele probleme legale, în special pentru cei care au rămas în ultima etapă de vaccinare, care ar putea afirma că libertatea lor de mişcare a fost restricţionată nejustificat de listele de aşteptare de luni de zile.

Totodată, există și alte neclarități cum ar fi faptul că nu a fost stabilit încă dacă cei care s-au vaccinat cu două doze mai pot transmite coronavirusul şi infecta alte persoane, chiar dacă ei nu mai sunt vulnerabili. De asemenea, nu este clar dacă oamenii mai pot transmite virusul dacă s-au vindecat de COVID-19, cât timp sunt imuni şi dacă ei ar trebui să obţină sau nu certificate.

Comenteaza