Pe 8 Decembrie creștinii îl celebrează pe Sfântul Cuvios Patapie. Ce nu ai voie să faci în această zi

Pe 8 Decembrie creștinii îl celebrează pe Sfântul Cuvios Patapie. Ce nu ai voie să faci în această zi
| Foto: jurnalspiritual.ro

Sfântul Cuvios Patapie este celebrat de Biserica Ortodoxă astăzi, pe 8 Decembrie. Tot astăzi, facem pomenirea Sfinților Apostoli din cei 70,  Sosten, Apolo, Chifa, Tihic, Epafrodit, Cezar si Onisifor și a Cuviosului Părinte Sofronie, episcopul Ciprului.

 

Viața Sfântului Patapie

Sfântul Patapie a trăit în secolul al VII-lea, în orașul Teba din Egipt, părinții săi fiind credincioși. Patapie a ales viața călugărească încă timpuriu și a călătorit mai mulți ani prin pustietățile Egiptului. Aici el închinat viața monahală, urmând pilda lui Hristos. Pentru că și-a trăit viața cu credință și a petrecut întru toate nevoințele trupului și sufletului spre curățirea de patimi a omului lăuntric, Cuviosul Patapie a fost învrednicit de către bunul Dumnezeu cu darul tămăduirii.

Auzind despre virtuțile Sfântului Patapie, oamenii au început să vină la locul unde stătea Sfântul, pentru a căuta alinare. Cuviosului îi era frică de lauda omenească și a decis să plece la Constantinopol, stabilindu-se în apropiere de Biserica Vlaherne, unde era necunoscut de nimeni.Lumina însă nu poate fi ascunsă, la scurt timp a venit la Sfântul Patapie un copil orb. Sfântul s-a milostivit de el și s-a rugat la Dumnezeu. După aceasta copilul și-a recăpătat vedere.

Deși este o zi sfântă, astăzi creștinii pot lucra fără teamă. Însă, ziua este marcată în calendar cu post, de aceea creștinii trebuie să țină post de la ce pot vedea și gusta. Postul este ascultarea de porunca lui Dumnezeu. 

Troparul Sfântului Cuvios Patapie. Glasul 8

Întru tine, părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip, că luând crucea ai urmat lui Hristos şi lucrând ai învăţat să nu se uite la trup, că este trecăto ci, să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte Patapie, duhul tău.

Condacul Sfântului Cuvios Patapie. Glasul 3

Fecioara astăzi... Biserica ta, sfinte, aflând-o popoarele locaş de sănătate duhovnicească, cu osârdie venind la ea cer ca să ia vindecare de greşeli cu rugăciunile tale, că te-ai arătat ocrotitor tuturor celor ce sunt în nevoi, Sfinte Părinte Patapie, Preacuvioase.

Comenteaza