News alert Percheziții domiciliare la Cluj! Parchetul European condus de Kovesi anchetează o posibilă fraudă de 15 mil. euro

Percheziții domiciliare la Cluj! Parchetul European condus de Kovesi anchetează o posibilă fraudă de 15 mil. euro
| Foto: fanatik.ro

Parchetul European a anunțat efectuarea a 38 de percheziții domiciliare pe 7 noiembrie în Cluj, București, Ploiești și Ialomița în cadrul unei anchete care vizează o posibilă fraudă de aproximativ 15 milioane de euro.

În cadrul a două anchete în curs de desfășurare privind o presupusă fraudă de 15 milioane de euro, condusă de Parchetul European (EPPO) la București (România), 38 de percheziții domiciliare au fost efectuate la 7 noiembrie 2023, se arată într-un comunicat al instituției.

Perchezițiile au fost efectuate în mai multe locații din România, inclusiv în București, Ploiești, Cluj și în județul Ialomița. De asemenea, au fost efectuate măsuri de investigație în Cipru, Cehia și Malta, precum și în Monaco și Statele Unite, prin cooperare internațională.

În cauză sunt vizate șase proiecte IT finanțate de UE, pentru dezvoltarea de soluții software inovatoare, scrie g4media.ro.

Potrivit investigației, în perioada 2019-2022, beneficiarii proiectelor au prezentat documente false sau inexacte, cu servicii supraevaluate sau servicii care nu au fost niciodată prestate, precum și facturi frauduloase pentru achiziționarea de bunuri – obținând astfel în mod necuvenit fonduri de la bugetul UE de cel puțin 15 milioane de euro.

Beneficiarii sunt suspectați că, ulterior, au creat circuite financiare interne și internaționale frauduloase, pentru a canaliza fondurile în interes propriu.

Unele dintre persoanele investigate au fost aduse la biroul EPPO din București pentru a fi informate cu privire la statutul lor de suspecți, iar altele vor fi aduse în zilele următoare.

Faptele cercetate ar putea constitui infracțiuni de fraudă și spălare de bani.

 

Comenteaza