Peste 10.000 de clujeni se pregătesc să iasă în stradă împotriva Guvernului

Peste 10.000 de clujeni se pregătesc să iasă în stradă împotriva Guvernului
Protestul anti-guvern anunţat marţi pe reţeaua de socializare Facebook prinde amploare. Peste 10.000 de clujeni se pregătesc să iasă astăzi în stradă pentru a-și exprima nemulţumirea faţă de organizarea alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie.

Indignaţi în special de incidentele din diaspora, unde românii au stat ore în şir la coadă pentru a-și putea exercita dreptul la vot, mai mulți clujeni au creat un protest virtual, care a prins însă repede popularitate și s-a tarnsformat într-unul cu acte-n regulă.

"Destul ne-a umilit guvernul Ponta de-a lungul existenţei sale, dar acum, românii din diaspora au suferit o umilinţă prea grea, pe care o resimţim şi noi. Până aici! Ne-a ajuns! Haideţi să cerem demisia lui Titus Corlăţean din fruntea MAE şi să tragem încă un semnal de alarmă pentru cei care încă votează cu Ponta!", susţin inițiatorii manifestației.

Dacă la doar câteva ore după apariția evenimentului pe Facebook, nu mai puțin de 5.812 de persoane își anunțaseră prezenta, iar alţi 679 se gândeau să participe, a doua zi numărul lor a crescut la 7.841, respectiv la 1.021 de nehotărâți. Astăzi, la ora 11:21, numărul clujenilor care vor ieși în stradă a crescut la 10.084, la care se adaugă încă 1.468 de indeciși. 

Organizatorii nu au pierdut nici ei vremea, astfel că în cursul zilei de miercuri s-au întâlnit cu reprezentanţii primăriei şi ai forţelor de ordine, iar în urma discuţiei au primit autorizaţia necesară desfăşurării în condiţii legale a manifestaţiei. Inițial, durata protestului a fost limitată la două ore, între 18:00 și 20:00, însă până la urmă au obținut încă jumătate de oră, astfel că întâlnirea lor va avea loc la ora 17:30.

Potrivit traseului aprobat, participanţii se vor strânge în Piaţa Unirii, de unde se vor deplasa pe partea pietonală a bulevardului Eroilor, pe str. Baba Novac, pe banda de autobuze a bdului 21 Decembrie, după care se vor întoarce în Piaţa Unirii şi se vor opri într-un final pe bdul. Eroilor, la Lupoaică.

În prealabil, câțiva dintre ei se vor întâlni în Grigorescu pentru a pregăti bannerele și pancartele ce vor fi fluturale în centrul orașului. 

Protestul se vrea a fi unul civilizat, astfel că inițiatorii le recomandă participanților să recitească scopul declarat al evenimentului, să nu se abată de la el, dar şi să citească prevederile legale referitoare la organizarea protestelor, subliniind că "atâta timp cât ne plângem de cei care nu respectă legea, ar fi recomandat ca noi să o respectăm".

"În ziua protestului, de la ora 20:00, va avea loc un alt eveniment în Piaţa Unirii, aşa că suntem rugaţi să respectăm orarul anunţat şi, până la ora 20, toată lumea să fi părăsit locul protestului. Sper că suntem cu toţii de acord că nu dorim să deranjăm o organizaţie care-şi planifică evenimentul de luni de zile şi că putem să respectăm programul anunţat", transmit ei.

Manifestația de la Cluj face parte dintr-o serie de proteste ce au loc la nivel naţional, până în momentul de faţă fiind anunţate marşuri şi în Iaşi, Timişoara, Drobeta - Turnu Severin şi Constanţa. 

În urma alegerilor prezidenţiale de duminică, mai mulţi clujeni indignaţi de modul în care s-a desfăşurat procesul electoral şi în special de incidentele din diaspora, unde românii au stat ore în şir la coadă pentru a putea vota, au hotărât să protesteze împotriva guvernului. De altfel, după primul tur al scrutinului, câteva persoane s-au strâns în faţa Prefecturii pentru a protesta împotriva lui Ponta, evenimentul reluându-se şi a doua zi

Comenteaza