Peste 3.000 de clujeni vor celebra Ziua Europei în stradă. Protest împotriva despăduririlor abuzive

Peste 3.000 de clujeni vor celebra Ziua Europei în stradă. Protest împotriva despăduririlor abuzive
Apoape 3500 de clujeni vor sărbători Ziua Europei în stradă. Ei se vor alătura "primului protest major împotriva despăduririlor abuzive", eveniment a cărui anvergură depăşeşte graniţele ţării.

Mobilizarea s-a făcut, ca de obicei, prin intermediul reţelei de socializare Facebook, românii de pretutindeni fiind chemaţi să îşi exprime indignarea faţă de atitudinea părtinitoare a autorităţilor în ceea ce priveşte problema defrişărilor masive din ultimii ani.

Popularitatea evenimentului a crescut exponenţial printre clujeni, astfel că dacă la începutul săptămânii la eveniment îşi confirmaseră prezenţa 717 de persoane până în momentul publicării acestui material numărul participanţilor a crescut la 3.425. Ca de obicei, ei se vor strânge la ora 16:00 în Piaţa Unirii, locul deja consacrat de întâlnire.

"În mai multe oraşe din ţară va avea loc primul protest major împotriva despăduririlor abuzive, care au lăsat România în numai câţiva ani cu mai puţin de jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în 1989. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în România există jumătate din suprafaţa totală de pădure virgină din Uniunea Europeană, iar la nivelul clasei politice există numai complicitate cu beneficiarii despăduririlor abuzive, aşa cum ne indică chiar gestul recent al preşedintelui Klaus Iohannis se întoarcere către Parlament a legii care punea capăt monopolului companiei austriece Schweighofer Holzindustrie", susţin organizatorii.

Principalele revendicări ale protestarilor vizează stoparea tăierilor ilegale, menţinerea şi îmbunătăţirea implementării programului "Radarul Pădurilor", protecția pădurilor virgine, cvasivirgine și a parcurilor naționale, deblocarea dosarelor de corupţie din domeniul forestier, întărirea instituțiilor cu atribuții de control în silvicultură, elaborarea Strategiei Naţionale Forestiere şi finanțarea Programului National de Împăduriri.

De asemenea, ei îşi doresc instituirea de măsuri antimonopol în industria lemnului, eliminarea abuzurilor de poziţie dominantă şi de monopol, precum şi reguli de valorificare a lemnului în beneficiul dezvoltării durabile a comunităților locale, plăți compensatorii pentru proprietarii de păduri cu rol de protecţie sau incluse în arii protejate ori situri Natura 2000, finanțarea adecvată a sectorului forestier pentru menținerea echilibrului între protecție și exploatare şi oprirea proiectului de modificare a Legii vânătorii şi fondului cinegetic.

Acţiunile de protest se desfăşoară concomitent în 13 alte oraşe din România, şi anume Bucureşti, Alba-Iulia, Baia-Mare, Braşov, Focşani, Iaşi, Ploieşti, Oradea, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgovişte şi Vaslui. O manifestare similară va avea loc duminică, 10 mai, la Constanţa, intitulată "DA parcurilor şi pădurilor, NU mall-urilor în Constanţa".

În semn de solidaritate, astfel de evenimente vor fi organizate şi de românii din Viena (Austria), Paris (Franţa), Montreal (Canada), Londra (Anglia) şi Madrid (Spania).

Comenteaza