Peștii pe cale de dispariție din România, “reintroduși în circuit”

Peștii pe cale de dispariție din România, “reintroduși în circuit”
Prima stație de reconstrucție ecologică din România va realiza reproducerea speciilor foarte rare de pești aflate în pragul dispariției în râurile, bălțile, lacurile, Dunăre și Deltă de pe tot teritoriul României.

Speciile avute în vedere sunt lostriță - hucho hucho, lipan - thymallus thymallus, lin - tinca tinca, caracudă - carassius carassius, clean de Maramureș - telestes souffia agassizi, asprete - romanychthys valsanicola, fusar - zingel zingel, pietrar - zingel streberi, răspăr - gymnocephalus schraetser, ghibora - gymnocephalus balloni, zglavoc răsăritean - cottus poecilopus și specii din habitatul termal: roșioară - scardinius racovitzai, melc - melanopsis parreysii, nufăr - nymphaea lotus thermalis, șalău vărgat - stizostedion volgense. 

Societatea ecologică Aquaterra construiește prin resurse proprii stația localizată în județul Suceava, în zona de munte, localitatea Frasin. Aceste specii vor fi crescute în 50 de bazine de acvacultură și vor fi reproduse în stația de incubație. Puietul va fi crescut cu hrană vie, produsă în două camere speciale - de hrană zooplanctonică (pureci de apă, artemia salina, daphnia); de creștere a insectelor (larve de insecte - gândacul de făină - tenebrio molitor). 

Puietul de o vară crescut în stația de creștere a puietului va fi utilizat pentru repopulare la sfârșitul fiecărui an - septembrie – octombrie sau în primăvara anului următor, realizând în felul acesta lucrări de reconstrucție ecologică a apelor dulci prin repopulare efectivă. 

“Practic construim prima stație de acest gen din România și din Sud-Estul Europei. Asociația noastră are încheiate contracte de administrare pentru șase situri Natura 2000 din România, din care cinci sunt cu habitate acvatice - Lacul Stânca – Costești, Moldova Superioară, Râul Suceava Liteni, Vânju Mare, Râul Motru, Râul Moldova, între Păltinoasa și Ruși. Prin stația pe care o construim dorim să realizăm un model standard de administrare a siturilor Natura 2000 și realizarea primelor lucrări de reconstrucție ecologică din România. 

Asociația noastră a încheiat un parteneriat cu Ministerul Mediului pentru monitorizarea la nivel național a speciilor foarte rare și amenințate de pești, realizarea planurilor de management, monitoringul ecologic al speciilor rare de pești și realizarea primelor activități reale de reconstrucție ecologică a râurilor, bălților, lacurilor, zonei costiere a Mării Negre”, a menționat președintele Aquaterra, Nicolae Crăciun.  

Aquaterra a formulat o cerere-tip de sponsorizare pentru sprijin financiar sau în materiale de construcție pentru lucrări de construcții și a activități de urgență de teren, în habitatele de refugiu ale ultimelor micropopulații de lostriță, cu efective de 5-10 indivizi, care mai supraviețuiesc în râurile Bistrița – Bistricioara, Vișeu – Tisa, Mureș, în amonte de defileul Mureșului, pentru monitorizarea micropopulației de asprete de pe râul Vâlsan, ultimul său refugiu, cu 3-7 indivizi, întregul efectiv al speciei. 

Comenteaza