Polemică între un candidat la funcţia de rector şi şeful Administraţiei UBB. Vezi ce-şi reproşează

Polemică între un candidat la funcţia de rector şi şeful Administraţiei UBB. Vezi ce-şi reproşează
Candidatul la funcţia de rector al celei mai mari universităţi din provincie, "Babeş-Bolyai", Eniko Vincze, polemizează cu conducerea administrativă a universităţii într-o scrisoare deschisă remisă azi, ce survine după ce şeful Direcţiei Administrative, Viorica Bârsan, i-a transmis, recent, să se ocupe de "alte lucruri" când a cerut transparenţă financiară.

"Precizarea indică lipsă de respect faţă de comunitatea academică a universităţii noastre şi faţă de dreptul cetăţenesc la informaţii de interes public", transmite Vincze în scrisoarea deschisă. Ea adaugă că, în calitate de universitari care conduc sau participă la realizarea unor proiecte de cercetare, ea şi cei care o susţin în candidatura sa "contribuim nu doar la generarea de cunoaştere şi publicaţii care aduc prestigiu universităţii, ci şi financiar, plătind regii variable de cca. 17-23% din valoarea cheltuielilor directe pentru care am câştigat finanţare, în funcţie de tipul grantului". "Aceste fonduri, câştigate de echipe de universitari, dar şi alte tipuri de venituri extra-bugetare sunt gestionate de instituţia dumneavoastră, în beneficiul întregii universităţi. Prin urmare, am aprecia mai multă transparenţă în gestionarea lor. Dacă aceste informaţii sunt publice, vă rugăm să facilitaţi accesarea lor", transmite ea.

În ce priveşte menţiunea din precizarea amintită remisă de Direcţia Administrativă, ce subliniază că "nu a existat şi nu există vreo neregulă în exerciţiul financiar al Universităţii Babeş-Bolyai în perioada 1993-2012", Vincze spune că aceasta este contrazisă de un raport din 5 iunie 2009 al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. "Ne-am bucura dacă informaţiile din acest raport ar fi false, iar universitatea nu ar fi trebuit să achite sancţiunile financiare considerabile indicate în raport", susţine Vincze.

Vezi aici de la ce a pornit conflictul

Comenteaza