Politehniştii clujeni sunt campioni mondiali la poduri din macaroane

Politehniştii clujeni sunt campioni mondiali la poduri din macaroane
Două echipe de studenţi ai Facultăţii de Construcţii a Universităţii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) au luat marile premii ale unor concursuri din Budapesta şi Memphis.

Studeţii politehnişti Csongor Biró, Szabolcs Hadi, György Kádár, Csongor Király, Alpár Kis, Máté Péntek, însoţiţi de conferenţiarul Zsongor Gobesz de la Facultatea de Construcţii a UTCN, au participat la Campionatul Mondial de Structuri şi Poduri din Paste Făinoase, desfăşurat la Budapesta, în Ungaria, pe 25 mai. Echipa clujeană a fost prezentă cu două proiecte de poduri. În urma încercărilor şi probelor la care au fost supuse cele două construcţii realizate cei şase studenţi s-au plasat pe locul întâi, devenind astfel campioni mondiali la categoria "Poduri". Concursul are o tradiţie de mai multe decenii şi astfel de concursuri se organizează în toată Europa, după cum se arată pe site-ul evenimentului. "La prima vedere, să construieşti un pod de spaghete poate părea doar un joc, însă este o sarcină de inginerie serioasă a construi o structură puternică şi frumoasă, indiferent de material, cu atât mai mult cu cât spaghetele sunt un material non-omogen, foarte sensibil la mediu", se arată pe site-ul maghiar.

De asemenea, o echipă formată din opt studenţi şi un însoţitor de la aceeaşi facultate din cadrul UTCN au participat între 10 şi 13 aprilie 2012 la un concurs studenţesc intitulat "Seismic Design Competition", desfăşurat în Memphis, statul Tennessee, din SUA, unde au primit premiul special "Degenkolb - Structural Innovation Award". Distincţia se acordă pentru "inovaţie structurală".

 

 

Etichete
Comenteaza