Poliţia clujeană se face scut în jurul pădurii

Poliţia clujeană se face scut în jurul pădurii
Nu, nu ne-a pleznit nostalgia titlurilor bombastice din epoca presei comuniste, dar cum altfel am putea trata ideea mai marilor instituţiilor care veghează la respectarea legii în judeţ de a da un nume de operaţiune militară dintr-un teatru de război – „Scutul Pădurii 2014” – unui banal plan de acţiune împotriva tăierii şi comercializării ilegale de brazi de Crăciun.

Sub această denumire pompoasă se ascunde un plan, altminteri aparent extrem de serios, realizat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj în colaborare cu Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Cluj, Direcţia Silvică Cluj, Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Cluj, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Cluj şi Gruparea Mobilă de Jandarmi Cluj. Programat a se desfăşura în perioada 15 noiembrie - 24 decembrie, planul de „luptă" îşi propune să combată tăierile ilegale de brazi de Crăciun şi comercializarea acestora.

Au fost identificate 15 zone de „risc criminogen", adică zone de unde pot fi tăiaţi ilegal şi furaţi brazi, pe teritoriile comunelor: Beliş, Ciucea, Călăţele, Mărişel, Mărgău, Mănăstireni, Negreni, Poieni, Râşca, Sâncraiu, Săcuieu, Măguri Răcătău, Băişoara, Iara şi Valea Ierii. Potrivit planului de acţiune, în aceste zone vor fi dizlocate patrule mobile mixte şi vor fi organizate controale şi verificări în fondul forestier. De asemenea, pe principalele drumuri judeţene vor fi organizate filtre rutiere pentru controlul în trafic al autovehiculelor care transportă brazi de Crăciun. În fine, nu va scăpa controalelor regulate nici ultima verigă a lanţului traficului de brazi procuraţi ilicit, locurile de comercializare a acestora.

Autorităţile se bazează şi pe sesizări din partea populaţiei privind tăieri, transport sau comerţ ilegal cu brazi de Crăciun, la numărul de telefon obişnuit, 112. De altfel, special pentru colectarea sesizărilor referitoare la operaţiuni ilicite cu material lemnos, din data de 8 octombrie a devenit operaţional programul „I Wood Tracking - Radarul Pădurii", conform HG nr. 470/2014. În aceeaşi perioadă (15 noiembrie - 24 decembrie) a anului trecut, IPJ Cluj a confiscat 2.769 brazi de Crăciun în valoare de 87.584 de lei.

Ca de fiecare dată, şi anul acesta clujenii vor împodobi tot brazi de import. Potrivit directorului Direcţiei Silvice Cluj, Dorel Oros, instituţia pe care o coordonează nu va pune la dispoziţia celor interesaţi decât 200 de brazi, care vor putea fi achiziţionaţi doar direct de la sursă, adică de la pepiniera din comuna Mihai Viteazu sau de la Ocolul Silvic Dej.

 

Comenteaza